Allemaal Digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden

Op 16 december, van 15.00 - 17.00 uur, organiseert Samenwerking Noord het online evenement Allemaal Digitaal? De digitale geletterdheid van het Noorden. Samenwerking Noord organiseert dit evenement in samenwerking met hun partner Digital Literacy Coalition (DLC). Voorafgaand aan het online evenement is het mogelijk om het partnerprogramma van de DLC te volgen.

Digitale vaardigheden zijn cruciaal voor wie succesvol wil meedoen in de samenleving en in organisaties. In het Noorden realiseren we ons dat maar al te goed. Verschillende initiatieven zijn inmiddels gestart om burgers en professionals in staat te stellen om aan hun digitale geletterdheid te werken. Tijdens dit interessante event passeren ze de revue. Behalve inhoudelijke presentaties zijn enkele interactieve elementen in het programma opgenomen.

Programma Allemaal Digitaal

15:00 Aanvang 
Programma Allemaal Digitaal? Welkom door dagvoorzitter.

15:05 Keynote Marcel Broersma – Rijksuniversiteit Groningen.
Digitalisering en dataficatie hebben en steeds grotere invloed op het dagelijks leven van burgers. Aan deze verschuiving zit aan de ene kant een technisch aspect: door het digitaliseren van processen kunnen we zaken efficiënter en  makkelijker maken. Echter, aan digitalisering zit ook een menselijk aspect: burgers moeten in staat zijn om gebruik te maken van de mogelijkheden die digitalisering biedt. In Nederland hebben 2,5 tot 4 miljoen volwassenen beperkte digitale vaardigheden, oftewel, ze zijn niet digitaal geletterd genoeg. Dit probleem loopt door de hele bevolking heen: van jong tot oud, van hoog- tot laag opgeleiden, van rijk tot arm. In Groningen gaat het naar schatting om zo’n 117.000 inwoners die digitaal nog onvoldoende meekomen. Marcel Broersma, hoogleraar Journalistieke Cultuur en Media aan de RUG, neemt ons in deze keynote mee naar het grote maatschappelijke belang dat komt kijken bij het hebben van voldoende digitale vaardigheden.

15:25 Digitaal Rijbewijs bij Gemeente Groningen
Digitale vaardigheden betekent niet alleen dat je weet hoe je iets moet doen in Word of Outlook, maar ook dat je weet hoe je informatieveilig moet werken. Denk hierbij aan het herkennen van phishing e-mails of het correct omgaan met persoonsgegevens. Om binnen de Gemeente Groningen een basisniveau te creëren voor informatieveilig werken onder medewerkers, hebben zij het Digitaal Rijbewijs geïntroduceerd. Het Digitaal Rijbewijs bestaat uit drie e-learning modules voor informatieveiligheid, informatiebeheer en privacy. In deze presentatie nemen Manon van Egmond en Liselotte Schutten je mee in de uitrol van het Digitaal Rijbewijs en alle do’s en don’ts.

15:45 
Interactief moment

16:00 
Pauze

16:05  Digital Readiness – innovatieproject van Samenwerking Noord
Het Groningen Digital Business Centre van Rijksuniversiteit Groningen en Samenwerking Noord zijn het project digital readiness gestart, waaraan drietal ledenorganisaties mee doen. Bas Baalmans zal het project toelichten. De digital readiness assesment brengt in beeld waar een organisatie staat in termen van hun digitale volwassenheid.

16:25 Digitale Academie Noord-Nederland 
‘De samenleving schreeuwt om aandacht voor de ontwikkeling van basisvaardigheden voor het ‘alledaagse’ internetgebruik’

We communiceren in Nederland steeds meer digitaal. Dat heeft een grote invloed op het leven van iedereen. Technologie kan ons land klaarmaken voor de toekomst. Het biedt kansen. Maar voor veel mensen gaan de ontwikkelingen erg snel. Rond de 2,5 miljoen Nederlanders vinden het moeilijk om te werken met digitale apparaten, zoals een computer, smartphone of tablet. 1,2 miljoen Nederlanders hebben nog nooit internet gebruikt. Ook op het werk zorgt digitalisering vaak voor problemen. Soms zorgt het ervoor dat mensen hun werk niet goed kunnen doen. Dankzij de Digitale Academie kunnen inwoners, werkenden en werkzoekenden vanuit verschillende sectoren en op verschillende niveaus hun digitale vaardigheden vergroten. Het is het platform waar alle opleidingen digitale vaardigheden uit Noord-Nederland een plek kunnen krijgen. Inwoners kunnen zich een leven lang digitaal blijven ontwikkelen.

Tijdens zijn presentatie zal Robin van den Berg, Programmamanager van de Digitale Academie Noord-Nederland, stil staan bij de aanleiding en achtergrond van de Digitale Academie Noord-Nederland en toelichten op welke wijze de Digitale Academie een bijdrage gaat leveren aan het vergroten van de digitale geletterdheid in Noord-Nederland.

16:45 
Tafeldiscussie

17:00 
Afsluiting


Meer informatie en aanmelden

Voor meer informatie en het aanmelden verwijzen wij graag naar de website van Samenwerking Noord.

Teksten van samenwerkingnoord.nl 

Praktische informatie

Datum 16 dec 2021
Locatie Online
Type Extern evenement
Tijd 15:00 - 17:00 uur