TechTalks050

Onder de zuidelijke ringweg

Een deel van de zuidelijke ringweg rond Groningen wordt verdiept aangelegd. Dit deel gaat dwars door de Hondsrug, die ontstaan is in de voorlaatste ijstijd en daardoor geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. Verschillende grondsoorten, van zwerfkeien tot zandbanken en kleilagen. Het grootste deel zie je echter niet aan het grondoppervlak. Welke (IT-)technologieën gebruiken onderzoekers om deze ondergrond in beeld te brengen en welke kennis levert dat op?

Avond over de zuidelijke ringweg die deels door de Hondsrug loopt - geologisch gezien een oud en ingewikkeld gebied. Met Erik Meijles (RUG) en Jeroen Reessink (Aanpak Ring Zuid)

Erik Meijles is onderzoeker bij de faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen en expert van de ondiepe ondergrond. Hij vertelt en laat zien wat de mogelijkheden zijn van geologische informatietechnologie. Waar kun je die zelf vinden en hoe geeft deze informatie inzicht in de ontstaansgeschiedenis en complexe opbouw van de bodem? En zijn deze gegevens voldoende gedetailleerd als je in de Hondsrug gaat graven voor een groot project zoals de Zuidelijke Ringweg?

Jeroen Reessink is als clustermanager bij Aanpak Ring Zuid nauw betrokken bij de aanleg van de Verdiepte Ligging. Hij vertelt over de technologieën die worden gebruikt voor een veilige en beheerste realisatie van deze 1,2 km lange constructie dwars door de Stad en de Hondsrug. Graaf je in de grond, dan graaf je in de tijd… Een tijdreis beginnend bij de glaciale afzettingen uit de ijstijd via Bommen Berend naar het nu: grootschalige bouwactiviteiten en continue monitoring van grond en omgeving. Op weg naar een veilige verdiepte ringweg en een gezonde, prettige leefomgeving.

Voor meer informatie, klik hier.

Teksten van platform.groningen.nl

Praktische informatie

Datum 01 jun 2021
Locatie Online
Type Extern evenement
Tijd 20:00 uur