Cyber Security

Op 6 september start de vierde editie van de leergang Cyber Security. Gedurende het traject worden deelnemers opgeleid tot security specialist. Na afloop beschikken de deelnemers over vaardigheden om penetratietesten uit te voeren en hierover te rapporteren. Verder wordt er gefocust op de vaardigheden om fouten binnen de architectuur van een (software)systeem in kaart te brengen, het verkennen van problemen rondom beleidsvraagstukken en ethiek en recht. Ook zijn deelnemers na afloop in staat om een implementatieplan te maken om security risico’s te minimaliseren.

Deze unieke leergang voldoet volledig aan de eisen die worden gesteld vanuit het onderwijs, jaar vier van het hoger beroepsonderwijs (hbo). Het traject wordt dan ook gevolgd door zowel deeltijdstudenten als door professionals uit het werkveld die zich willen verdiepen of verbreden in het security vakgebied. Hiermee speelt de IT Academy in op de mogelijkheden van flexibel onderwijs. Deze leergang is uitermate geschikt om je loopbaan te vervolgen in het vakgebied security.

 

Cyber Security

8,0
LeervormKlassikaal
Duur20 dagen/ 5 maanden
Start6 september 2021
LocatieZernike Campus
Tijden9.00 - 16.30
Prijs €5495,- (excl. btw, inclusief koffie, thee, lunch en lesmateriaal)
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
 
Beschikbare plaatsen

9 van de 12 beschikbaar

 
  Direct inschrijven »

Tekort aan specialisten in Noord-Nederland

Nergens ter wereld groeit de vraag naar cyber security specialisten zo hard als in Europa. Met deze leergang speelt de IT Academy Noord-Nederland in op het tekort aan deze specialisten in het Noorden. De technische leergang biedt ICT-professionals die zich willen om- of bijscholen de mogelijkheid om fundamentele kennis op te doen van cyber security en in de huid te kruipen van een security specialist. Naast het ethisch hacken van informatiesystemen wordt er geleerd de risico’s omtrent een architectuur te analyseren en verbeteringen door te voeren om de architectuur van een organisatie zo veilig mogelijk te maken. Dit wordt gedaan aan de hand van een security ontwikkelcyclus (Security Analysis, Security Architecture, Secure Development, Security Evaluation).

Inhoud

De leergang Cyber Security bestaat uit de volgende modules:

  • Ethisch hacken (Ethical Hacking)
  • Pentesten (Penetration Testing)
  • Ontwerpcheck (Threat Modelling)
  • Probleemanalyse (Policy Analysis)
  • Eindproject (Capstone Project)

Tijdens de module Ethical Hacking leer je om pentesten uit te voeren op basis van de OWASP Top 10. In de OWASP Top 10 staan de meest voorkomende typen kwetsbaarheden in informatiesystemen. Met deze kennis ga je daarna zelfstandig een pentest uitvoeren op een webapplicatie. In de module Threat Modelling leer je de architectuur van een softwaresysteem te analyseren op security flaws. Een onderdeel van de module Policy Analysis is om de ontwikkelingen in het vakgebied te analyseren en hierop te reflecteren. Zo wordt er geleerd om continue bezig te zijn met het vakgebied en te denken als een security professional. In het tweede deel van de leergang stellen deelnemers een implementatieplan op voor de eigen organisatie om zo security risico’s te minimaliseren. Tevens wordt er aan de slag gegaan met een (toegepast onderzoek) project binnen of buiten de organisatie.

Het programma is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het noordelijke bedrijfsleven en wordt gekenmerkt door een mix van theorie en praktijk, aangevuld met inspirerende gastsprekers die hun praktijkervaringen delen. De opleiding wordt verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool Groningen en specialisten uit het noordelijke bedrijfsleven.

Doelgroep

De leergang is speciaal ontwikkeld voor ICT-professionals die zich willen verdiepen en/of verbreden in het vakgebied cyber security. Om de leergang succesvol af te sluiten wordt van iedere deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht. Voor deze opleiding gelden de volgende toelatingseisen:

  • Hbo werk- en denkniveau
  • Basiskennis ICT-systemen (operating systems, networking, en databases)
  • Basiskennis Linux command line en scripting (bijv. Bash of Powershell)
  • Basiskennis security engineering (SSCP, Security+, of vergelijkbaar)
  • Beheersing Engelse taal

Deelnemers dienen zelf te beschikken over een geschikte laptop.

Maatregelen coronavirus

IT Academy Noord-Nederland biedt onderwijs aan conform de richtlijnen van het RIVM en de Hanzehogeschool Groningen. Deelnemers aan leergangen van de IT Academy worden hiervan op de hoogte gesteld. Indien de maatregelen het toelaten geldt voor dit traject fysiek onderwijs.

Bij fysiek onderwijs geldt: wij adviseren onze cursisten en docenten dringend een mondkapje te dragen wanneer zij zich bewegen op de opleidingslocaties. Wanneer je in het lokaal bent en 1,5 meter afstand kunt houden, dan hoef je geen mondkapje te dragen. 

Programma Cyber Security

  1. Programma Cyber Security(115 kB)

Leervorm en studiebelasting

De leergang wordt verzorgd in een klassikale leervorm (1 dag per week). Naast de klassikale lessen is de studiebelasting 12 tot 20 uur per week. De studiebelasting is sterk afhankelijk van voorkennis en ervaring. De bijeenkomsten bestaan uit een theorie- en praktijkgedeelte. Tijdens de bijeenkomsten gaan de deelnemers ook hands-on aan de slag. Daarnaast worden inspirerende gastsprekers uitgenodigd die hun praktijkervaringen delen.

Gedurende de leergang wordt er een online leeromgeving beschikbaar gesteld door IT Academy Noord-Nederland. Via deze omgeving hebben deelnemers toegang tot het studiemateriaal en kunnen zij contact zoeken met medestudenten en docenten.

Resultaat na afronding

Na afloop van de leergang ben zijn deelnemers in staat om als junior security specialist de volgende activiteiten uit te voeren: penetratietesten, designreviews, beleidsanalyses, procesaanpassing en toegepast onderzoek. De deelnemer beschikt de onderstaande competenties.

  • Ethisch hacken (Ethical Hacking):
    Het installeren en configureren van standaard tools voor ethisch hacken installeren, kwetsbaarheden uit de OWASP Top 10 detecteren, resultaten van een pentest valideren en inschalen, en alles op een reproduceerbare manier documenteren.
  • Pentesten (Penetration Testing):
    Het zelfstandig uitvoeren van een penetratie test en hierover rapporteren, inclusief aanbevelingen
  • Ontwerpcheck (Threat Modelling):
    Op een gestructureerde wijze de architectuur van een systeem kunnen bepalen, op basis van de ontwikkelcyclus. Hierin veelvoorkomende typen ontwerpfouten vaststellen en prioriteren, deze aanpakken, en het hele proces op een toegankelijke manier rapporteren.
  • Probleemanalyse (Policy Analysis):
    Het volgen van ontwikkelingen in het vakgebied en hierop reflecteren, actuele beleidsvragen definiëren, geschikte bronnen vinden en bestuderen, en argumenten opstellen en verdiepen voor het wegen van oplossingsrichtingen.
  • Project
    Het eindproject wordt aangeboden in twee varianten. De volledige variant kent een toegepast onderzoeksproject. Op basis van een praktijkprobleem (binnen of buiten de eigen organisatie) wordt de design science research cycle doorlopen en worden er op basis van de literatuur fundamentele oplossingen geformuleerd en geëvalueerd.

    Bij de tweede variant wordt niet de design science research cycle doorlopen. Deze variant is een “light” versie van de volledige variant en vooral praktisch ingesteld. Op basis van een probleem wordt er binnen de organisatie aan de slag gegaan met analyse en op basis daarvan wordt de best mogelijk oplossing geselecteerd.

Na het succesvol afsluiten van de leergang ontvangen deelnemers een diploma van IT Academy Noord-Nederland. Het diploma staat voor een studiebelasting van 30 studiepunten (ECTS) op hbo-niveau. De IT Academy is onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen.

  • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
  • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
  • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen

Inschrijven voor Cyber Security?

Contactformulier