HBO-ICT: Programmeren

Programmeren is een basismodule van de deeltijdopleiding HBO-ICT van de Hanzehogeschool Groningen. Eén dag in de week schuiven cursisten van 13.30-21.30 uur aan bij het voor deze opleiding uitgewerkte lesprogramma.

De deelnemers gaan aan de slag met de basisprincipes en de verschillende toepassingen van programmeren in de programmeertaal Python. Deelnemers leren relationele databases opzetten. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan security aspecten, denk hierbij aan het verlenen van toegang tot de database. Verder staat het ontwerpen en bouwen van een eenvoudige webapplicatie centraal. Er wordt aandacht besteed aan HTML en CSS, tevens wordt er kort ingegaan op de tooling die diverse browsers bieden om dergelijke applicaties te realiseren en te profileren.

 

HBO-ICT: Programmeren

LeervormKlassikaal
Duur20 bijeenkomsten / 5 maanden
Startseptember 2024
LocatieZernikeplein 11 Groningen
Tijden13.30 - 21.30 uur
Prijs€2600,- vrij van btw
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
  Inschrijven »

Programmeren

Software Ontwikkelaar, Computerprogrammeur, Applicatieontwikkelaar, Webdeveloper, Full Stack Developer zijn termen die de rol van een Software Engineer duiden. Programmeren is een zeer belangrijke skill van een Software Engineer, maar het vakgebied is breder dan dat. Gedurende de module staan Programmeren, Databases en webtechnologie centraal.

Vandaag de dag werken Software Engineers in teams, hebben zij intensief contact met de opdrachtgever/ klant en zijn zij betrokken bij het gehele softwareontwikkelproces (life cycle). Met het nog steeds toenemende gebruik van software en webapplicaties is de vraag naar Software Engineers groot. Met de leerlijn Programmeren wil de Hanzehogeschool Groningen/ IT Academy Noord Nederland iedereen de kans geven om een loopbaan te starten in de IT.

Meer over Programmeren

Praktische zaken

Doelgroep
Iedere cursist werkt op mbo+ niveau en kan de praktijkopdrachten maken in een omgeving die relevant is voor de module.

Werkplekleren
Het werkplekleren bevat een groot deel van de module. Om deze European Credits (EC’s) te behalen dient de cursist een ICT werk- of stageplek te hebben voor minimaal twee dagen in de week of op gaat op projectbasis aan de slag. Tijdens de module dient de cursist betrokken te zijn bij een project die relevante is voor de module. 

Certificaat
Bij succesvolle afronding ontvangt de cursist een hbo-certificaat van de Hanzehogeschool Groningen. 

Overzicht vakken
Module European Credits
Programmeren 1 5
Programmeren 2 5
Databases 5
Webtechnologie 5
Professional skills/ werkplekleren 10
Totaal 30

Studielast

Deze module duurt een half jaar en heeft een studielast van 30 European Credits (EC). Hoewel we de studiebelasting beperkt willen houden tot circa 12-16 uur per week, leert de ervaring dat deelnemers meer tijd besteden aan het leren programmeren. Programmeren is niet eenvoudig en de één pakt het sneller op dan een ander. Om een goede programmeur te worden dient een deelnemer dagelijks met het vakgebied/ code bezig te zijn.

Wat kan op het CV

Na het afronden van de module Programmeren:

  • Is de deelnemer bekend met de basisprincipes van programmeren en kan dit deze toepassen om een eenvoudige applicatie te ontwikkelen
  • Is de deelnemer bekend met Object Georiënteerd Programmeren en kan dit toepassen om complexere problemen op te lossen met behulp van code.
  • Kan een deelnemer een relationele database opzetten en gegevens ‘in’ en ‘uit’ de database halen.
  • Is een deelnemer bekend met het belang van security en weet hoe dat in een database vast te leggen.
  • Is een deelnemer bekend met zowel HTML en CSS
  • Kan een deelnemer met behulp van een framework een dynamische webapplicatie ontwikkelen die gebruik maakt van een database voor de opslag van gegevens.

Inschrijven voor HBO-ICT: Programmeren?

Contactformulier