Gasunie

Gasunie is een Europees gasinfrastructuurbedrijf. Zij verzorgen het transport van aardgas en groen gas in Nederland en Noord-Duitsland. Vanwege het data-intensieve karakter van de Gasunie investeert het bedrijf in goede data scientists. Verder is de Gasunie lid van ICT-netwerkorganisatie Samenwerking Noord. Via dit samenwerkingsverband deelt de Gasunie haar kennis met andere partijen in het Noorden.  

 

Gasunie

  • Adres
    Concourslaan 17
  • Plaats
    9727 KC Groningen
  • Deel

Erik Bloemsma | Data Science

Erik Bloemsma is werkzaam bij de Gasunie als Senior modelleerder en volgt tevens de opleiding Data Science bij de IT Academy. Als modelleerder houdt hij zich bezig met het bouwen van natuurkundige en wiskundige modellen die gebruikt worden om gastransport te simuleren. Daarnaast is hij nauw betrokken bij analytics projecten waarbij nieuwe technieken, zoals bijvoorbeeld machine learning, toegepast worden om zinvolle informatie uit data te kunnen halen.


Mogelijkheden voor de toekomst

“Voor  het ontwikkelen van de gastransport modellen maak ik op dit moment niet echt gebruik van de kennis die ik opdoe  in de data science opleiding. Ik denk wel dat op termijn hier mogelijkheden liggen, bijvoorbeeld door het toepassen van zelflerende algoritmes, zoals neurale netwerken, om de best mogelijke gastransport routes door het gasnetwerk te kunnen bepalen. Aan de andere kant, voor mijn werk aan Analytics maak ik volop gebruik van de dingen die we leren bij de opleiding. Zo zijn we op dit moment bezig met een onderzoek naar de voorspelbaarheid van de gasvraag waarbij de opgedane kennis van de “data mining” en “predictive analysis” modules direct toegepast worden.”  

Van data opslag tot data analyse

“Grofweg gezien kan je de opleiding opdelen in twee delen. Eén gedeelte houdt zich bezig met de (slimme) opslag van data; van traditionele database systemen tot aan data warehousing en NoSQL  modellen. De andere helft richt zich op de data analyse, variërend van simpele statistische bewerkingen tot aan data mining methodes en zelflerende algoritmes. Met mijn achtergrond als natuurkundige en huidige werkzaamheden zal het je niet verbazen dat ik het analyse gedeelte het leukst vindt.”      


Direct toepasbare technieken

“Inmiddels zijn we bijna aan het eind van de opleiding, maar de module over machine learning is één waar ik al sinds het begin van de opleiding erg naar uitgekeken heb. Verder hebben we net de module “predictive analysis” achter de rug. Het leuke hiervan was dat ik de verschillende technieken die we behandeld hebben ook direct kon toepassen bij een van de vraagstukken waar ik in mijn werk mee bezig ben.”   


Een mooi totaalbeeld van de gehele “data-keten”

“De data science opleiding geeft een mooi totaalbeeld van de gehele “data-keten” waar een data scientist mee te maken gaat krijgen  in zijn dagelijkse werkzaamheden: van het opslaan van de data in database systemen tot aan het ontwikkelen van verscheidene modellen om daadwerkelijk nuttige informatie uit de data te kunnen halen. Interessant is ook om het contrast te zien tussen de traditionele technieken die gebruikt worden en de recent ontwikkelde methodes.

Als ik 1 advies zou mogen meegeven aan toekomstige data scientists dan is het om een programmeertaal in detail te leren, bijvoorbeeld Python of R. Een programmeertaal vormt de absolute basis die noodzakelijk is om uiteindelijk de gehele data-keten van a tot z te kunnen doorlopen.”