Strategisch Informatiemanagement

Intensief en actief programma voor business-en informatieprofessionals

IT Academy Noord-Nederland organiseert in samenwerking met de Academy for Information & Management (AI&M) voor de achtste keer de leergang "Strategisch Informatiemanagement". Het programma is diepgaand en actief, gericht op de praktijk van de deelnemers en biedt de meest actuele kennis uit het veld. De leergang bestaat uit 6 intensieve trainingsdagen die in drie blokken gegeven worden én een slotdag met eindpresentaties.

AI&M is opgericht door Rik Maes en is een spin-off van de Universiteit van Amsterdam. AI&M heeft meer dan 30 jaar ervaring in het verzorgen van "executive" programma's op het gebied van informatiemanagement en management in een informatiesamenleving. De programma's worden gekenmerkt door de mix van theorie en praktijk aangevuld met invloeden vanuit de creatieve sector. 

 

Strategisch Informatiemanagement

LeervormKlassikaal
Duur7 dagen
Start24 januari 2024
LocatieGroningen
Tijden09.00 - 17.00 uur
Prijs€ 2.970,- (exclusief BTW / inclusief lesmateriaal, lunch, koffie en thee)
ContactTies de Boer | 050 595 3048
 
Beschikbare plaatsen

4 van de 24 beschikbaar

 
  Direct inschrijven »

Inhoud

Deze tijd van digitale transformatie vraagt om nieuwe manieren van denken over informatie en het managen ervan. De leergang Strategisch Informatiemanagement beoogt de meest recente inzichten in informatiemanagement in kort bestek bij te brengen. Ze biedt deelnemers de essentiële conceptuele kaders en handelingsvaardigheden om informatie en ICT te positioneren en als bronnen van innovatie te managen.

De rode draad van het programma wordt gevormd door praktijkvragen van de deelnemers en een actuele casus uit het veld. Masterclasses en workshops van gerenommeerde experts bieden nieuwe kennis en handelinsgreppertoire. Feedbacksessies zorgen voor persoonlijke en professionele groei gericht op het eigen handelen in de praktijk. Kortom, een complete, actieve leergang voor de professional die verder wil.

Het programma in hoofdlijnen
De leergang bestaat uit 7 dagen verspreid over drie maanden. Tussentijds wordt van deelnemers verwacht dat ze ongeveer evenveel tijd aan de leergang besteden om de stof verder eigen te maken en in hun organisatie toe te passen.  

Dag 1 | 24 januari 2023  

Veranderend informatiemanagement in een veranderende wereld (ochtend).
Wat betekent digitale transformatie voor de organisatie(s) van de deelnemers? Onder invloed van digitale transformatie vermaatschappelijken organisaties. Wat zijn de consequenties hiervan voor (semi-)overheidsorganisaties en voor bedrijven? Hoe kunnen zij de maatschappelijke en technologische lange termijn-effecten vertalen naar adequaat strategisch handelen? Wat is het effect op het werk van de informatieprofessional?
In het opstartblok wordt de betekenis van deze transformatie voor informatiemanagement besproken en vertaald naar de eisen die aan een informatieprofessional worden gesteld.

Datagedreven werken; de mens centraal (middag)

Dag 2 | 25 januari 2024
Digitaal Leiderschap (ochtend) 

Koers zoeken in complexiteit; waar wil ik aan werken? (middag)

Dag 328 februari 2024

(Samen)werken aan verandering (ochtend)

Digitale transformatie, informatiemanagement en dienstverlening (middag)
We bestuderen op deze middag de bijdrage van informatiemanagement aan de inrichting van diverse vormen van dienstverlening. Aan de orde komen vragen als: welke eisen stelt proces- en zaakgericht werken aan informatiemanagement? Hoe past ‘agile’ werken in een staande en (soms rigide) organisatie en hoe kunnen we er leiderschap over voeren?

Dag 4 |  29 februari 2024

De winst van scrum in bestaande organisaties (ochtend)

Sturen op resultaten: batenmanagement (middag) 
De deelnemers krijgen handelingsvaardigheid in het verbinden van strategie en operations middels een uitgekiend proces van batenmanagement. Belangrijke thema’s hierbij zijn het continue belang van business cases, het monitoren van en de levenscyclus van baten en het operationaliseren van de toegevoegde waarde van informatie in elk stadium van een programma/project.

Dag 5 | 20 maart 2024 

Macht en politiek in organisaties (ochtend)
Overtuigen is essentieel voor succes. Het beste plan hebben volstaat niet. Voordat de wereld zijn relativiteitstheorie omarmde, werd zelfs Albert Einstein afgewezen door de Universiteit van Bern Universiteit in 1907. Hoe krijg je mensen mee? Hoe overtuig je ze van verandering? Wat is overtuigend leiderschap? En is overtuigen en charisma alleen voor een paar mensen met een magisch gen of simpelweg op wat goede knoppen drukken?

De informatiesamenleving en ethiek (middag)


Dag 6 | 21 maart 2024

Overtuigingskracht (ochtend)

Terug en vooruitblik; wat staat mij nog te doen (middag)

Dag 7 | 11 april 2024

Slotdag; eindpresentaties

Let op: Het programma is onder voorbehoud. 

Bekijk het programma in hoofdlijnen
Programma
Dag Thema Datum*
1 Veranderend informatiemanagement in
een veranderende wereld
Datagedreven werken; de mens centraal
24 januari 2024
2 Digitaal Leiderschap
Koers zoeken in complexiteit; waar wil ik aan werken?
25 januari 2024
3 (Samen)werken aan verandering
Digitale transformatie, informatiemanagement en dienstverlening
28 februari 2024
4 De winst van scrum in bestaande organisaties
Sturen op resultaten: batenmanagement
29 februari 2024
5 Macht en politiek in organisaties
De informatiesamenleving en ethiek
20 maart 2024
6 Overtuigingskracht
Terug en vooruitblik; wat staat mij nog te doen
21 maart 2024
7 Slotdag/ eindpresentaties 11 april 2024

Doelgroep

De leergang is exclusief bestemd voor business- en informatieprofessionals die verantwoordelijk zijn c.q. worden voor strategievorming en advisering op het gebied van informatiemanagement. Door uw functie bent u in staat om het geleerde gedurende de leergang toe te passen en te toetsen in de organisatie. Meer dan uw formele functie, is uw aspiratie en uw insteek van belang:

  • U dient een toonaangevende rol te (willen) spelen bij de positionering en inrichting van informatie in uw organisatie en als zodanig door uw organisatie erkend te worden.
  • U hebt enige jaren ervaring in management of advisering, zonder hierin vastgeroest te zijn.
  • U bent in staat om actief bij te dragen aan het gemeenschappelijk leerproces van zowel uw organisatie als de leergang.
  • U bent in staat tot voldoende reflectie op uw functioneren in uw organisatie en in de leergang.

Resultaat na de leergang

Na afloop van de leergang bent u in staat om:

  • uw organisatie te zien als onderdeel van een ruimer, middels informatie verbonden netwerk van organisaties;
  • relevante maatschappelijke, organisatorische en technologische ontwikkelingen op hun merites voor uw organisatie te beoordelen;
  • uw bedrevenheid in het initiëren en implementeren van innovaties te vergroten;
  • informatie en ICT te positioneren als motor van innovatie in plaats van als kostenpost;
  • de positie en rol van de diverse actoren bij informatiemanagement in te vullen;
  • businessgericht informatiebeleid origineel en aansprekend vorm te geven en te vertalen in effectieve implementatie ervan.
     

Diploma
Na het succesvol afsluiten van deze leergang ontvangt u een certificaat van deelname van de Academy for Information & Management en IT Academy Noord-Nederland.

Rik Maes

Prof. dr ir Rik Maes studeerde en promoveerde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij werd in 1981 hoogleraar informatie- en communicatiemanagement aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam, waar hij nu emeritus professor is. Hij is initiatiefnemer van de Academy for Information & Management en gasthoogleraar aan de Radboud Universiteit.

Op het raakvlak van onderwijs en onderzoek is prof. Maes geïnteresseerd in vernieuwende vormen van leren. Leren beschouwt hij als een intense en noodzakelijke vorm van ‘in de wereld staan’. Niet voor niets is het motto van de Academy for Information & Management "Taking learners seriously". 

Prof. Maes adviseert directies op het gebied van het integreren van informatie en ICT in de bedrijfsstrategie en in het inrichten van de organisatie; hij heeft uitgebreide ervaring met het opleiden en coachen van topmanagement op deze gebieden.

Voor meer informatie over Rik Maes zie: www.rikmaes.nl, voor informatie over de Academy for Information & Management zie: www.ienm.nl.

Karen Bergisch

Karen Bergisch heeft de rol van programmaleider tijdens de leergang Strategisch Informatiemanagement. Karen is gelieerd aan de Academy for I&M en in die hoedanigheid is zij betrokken bij dit traject. Karen is programmamaker en probeert ontwikkeling en groei mogelijk te maken door mensen te laten leren uitwisselen, ontdekken en zo antwoorden te vinden op hun vragen. Zoals zij zelf zegt: "Of liever nog, op vragen waarvan ze niet wisten dat ze deze hadden."

"De aangereikte theorie is zonder meer bruikbaar in de praktijk van alledag. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om de blik nog meer naar buiten te richten. Het inspireert, bevordert de creativiteit en helpt je om op andere, nieuwe manieren naar vraagstukken te kijken."
Allard Swart | Programmamanager (out)sourcing ICT bij Gemeente Groningen
Lees meer »

Inschrijven voor Strategisch Informatiemanagement ?

  • Beperkt in de tijd (7 contactdagen, 4 maanden doorlooptijd)
  • Combinatie van academisch verantwoorde kennisoverdracht en daadwerkelijke toepassing in de praktijk van uw organisatie
  • Gericht op onderwerpen en aanpakken die ertoe doen en niet op de ‘waan van de dag’
  • Docenten met diverse achtergronden, en met een rijke visie op de betekenis van informatie en ICT voor organisaties en de samenleving
  • Geeft toegang tot een actieve ‘community’ van ‘reflective’ professionals met een gedeelde kijk op informatiemanagement
Contactformulier