Jasmijn van der Veen

De hersenen aan het werk zetten, puzzels oplossen. Jasmijn van der Veen (34) houdt ervan. Ze dacht op haar plek te zijn in de archeologie, maar vond daar niet de gewenste uitdaging. In de IT-sector valt eindeloos te puzzelen, bedacht ze. Via het omscholingstraject ‘Make IT Work’, dat IT Academy Noord-Nederland verzorgt in het Noorden, laat ze zich daarom in één jaar tijd omscholen tot software developer.

 

Jasmijn stilt ‘leerhonger’ met carrièreswitch: ‘Je bent in de IT nooit uitgeleerd’.

Jasmijn van der Veen had veel plezier tijdens haar opleiding archeologie. Eenmaal afgestudeerd kon ze aan het werk als archeobotanisch specialist bij een archeologisch bedrijf. Ruim vijf jaar heeft ze dit werk gedaan. Gaandeweg merkte ze dat ze onvoldoende werd uitgedaagd. ,,Toen ik met zwangerschapsverlof ging, nam ik de tijd om na te denken: wat wil ik nu eigenlijk? Ik wist dat ik behoefte had aan meer denken, meer puzzelen.”


Leren naast werk
Als archeoloog werkte ze onder andere met databases. Dit vond ze altijd leuk. Zodoende kwam ze op het idee om een carrièreswitch te maken naar de IT. Alleen, een vierjarige hbo-studie heeft een groot nadeel. Namelijk: vier jaar geen inkomen. ,,Uiteindelijk zag ik dat de Hanzehogeschool Groningen het omscholingstraject Make IT Work aanbiedt.”In één jaar tijd worden deelnemers opgeleid tot software ontwerpers. De eerste vijf maanden gaan ze fulltime de schoolbanken in. Daarna krijgen ze een arbeidscontract van minimaal zes maanden bij een werkgever, die ze verder opleidt. ,,En je begint pas aan de opleiding wanneer de werkgever een intentieverklaring heeft ondertekend, dat hij jou na het traject in dienst neemt.”

Perfecte match
Na aanmelding voor Make IT Work moest Jasmijn een assessment doen als toelatingstest. ,,Je moet puzzels oplossen die jouw inzicht en logisch denken testen. Ook krijg je vragen over jou als persoon.” Na het succesvol doorstaan van dit assessment, mocht Jasmijn zich voorbereiden op een werkgeversmarkt. Bedrijven uit de IT die op zoek zijn naar werknemers, zijn dan present. Kandidaten mogen zich aan hen presenteren. Vooraf is bekend welke bedrijven aanwezig zullen zijn, waardoor kandidaten zich kunnen inlezen. ,,In mijn geval waren er tien werkgevers. Ik heb er met acht gesproken. Wat heel fijn was: het bedrijf waar ik het liefste voor wilde werken, Ultraware, was één van de zes bedrijven die me uitnodigden.”


Snelle omscholing  
Eenmaal officieel gematcht met Ultraware zag Jasmijn haar werkgever nog één keer. ,,Ik mocht in de nazomer de jaarlijkse barbecue bijwonen.” Daarna zag ze haar collega’s een half jaar niet. Ze moest aan de studie, fulltime. ,,Dat was wel intensief. Maar ook heel leuk. De docent was goed en enthousiast. En ook mijn klasgenoten zijn heel gedreven en behulpzaam.” Startpunt was nul IT-kennis, na een half jaar wisten ze genoeg om de eerste stappen in de IT-wereld te zetten.

Inmiddels is Jasmijn een aantal weken aan de slag bij Ultraware. Lerend werken is wat ze de komende maanden nog doet. Ze moet onder andere een nieuwe programmeertaal leren. Daarnaast mag ze al meewerken aan een concreet project. Het bevalt haar prima. ,,Het werk is leuk en de mensen zijn hartstikke aardig.”

Jasmijn is blij dat ze deze stap heeft gezet. En ze weet ook al zeker dat de IT haar altijd zal uitdagen. ,,Over tien jaar ziet de IT-sector er weer heel anders uit dan nu. En daarna verandert het weer. Dus ik kan de rest van mijn carrière blijven leren.”


Make IT Work

IT Academy Noord-Nederland is onderdeel van Hanzehogeschool Groningen. Eén van de doelen is zorgen voor goed opgeleide IT’ers voor met name de noordelijke arbeidsmarkt. Sinds ongeveer twee jaar biedt de IT Academy de mogelijkheid tot omscholing via het traject Make IT Work. Inmiddels is het vierde cohort begonnen aan het Make IT Work-traject en het vijfde cohort is in voorbereiding.

Vraag naar omscholingstraject Make IT Work groeit – Robin van den Berg, directeur IT Academy Noord-Nederland

Het gros van de deelnemers vindt via deze weg een baan in de IT; de uitval bedraagt hooguit negen procent. Volgens Robin van den Berg, directeur IT Academy Noord-Nederland, is de belangstelling voor Make IT Work gegroeid. ,,Vorig jaar moesten we nog campagne voeren, nu niet. Ik denk wel dat corona effect heeft. We zien dat meer mensen zich willen laten omscholen, bijvoorbeeld omdat ze boventallig zijn geraakt. Maar uiteindelijk zetten al onze deelnemers een belangrijke stap. Vaak hebben ze een heel andere achtergrond en dan kiezen ze nu voor de IT. Aan ons de taak dat ze goed terecht komen.”

Foto: Marcel Jurian de Jong
Bron: Dagblad van het Noorden – Trendship