Lisa-Marie van Barneveld

Make IT Work maakt het voor hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond mogelijk zich te laten omscholen naar een IT-functie op hbo-niveau en direct in een baan van start te gaan.

 

Lisa-Marie | deelnemer Make IT Work

Lisa-Marie is deelnemer van het tweede cohort: Software Engineering van het omscholingstraject Make IT Work. In september 2019 is zij gestart met het opleidingstraject van vijf maanden. Om deel te kunnen nemen aan het omscholingstraject heeft Lisa-Marie het strenge online assessment behaald en nam zij deel aan de voorbereidingsdag en de werkgeversmarkt. Iedereen met een hbo-/ wo-diploma kan het online assessment maken.

“Voor het omscholingstraject was ik werkzaam als Illustrator en Animator. Ik heb diploma’s behaald als grafisch ontwerper (Grafisch Lyceum, Rotterdam) en illustrator (academie Minerva, Groningen).”

 


Intrinsieke motivatie

“Ik heb altijd een technische en wiskundige aanleg gehad. Ik bouw mijn eigen computer van onderdelen en doe logische puzzels in mijn vrije tijd. Door omstandigheden ben ik na de middelbare school een andere kant op gegaan maar de interesse is gebleven. Mijn scriptie ging bijvoorbeeld over het vinden van een wiskundige formule bij editorial illustraties. Op een gegeven moment ben ik op zoek gegaan naar manieren om in de IT wereld te werken en een oud collega stuurde mij een link naar Make IT Work.”


Werkgeversmarkt Software Engineering

In juni 2019 vond de werkgeversmarkt met als richting Software Engineering plaats in Groningen. De werkgeversmarkt is hét moment in het traject waarop de aangesloten werkgevers uit Noord-Nederland en de kandidaten die het assessment hebben gehaald, elkaar ontmoeten. Samen gaan zij in gesprek door middel van speeddaten; korte, gerichte kennismakingen met als doel om te ontdekken of er een 'klik' is. Wanneer er een klik is komt een kandidaat op een shortlist. De shortlist leidt tot vervolggesprekken in de weken na de werkgeversmarkt. Wanneer deze gesprekken ook positief zijn dan leidt dit tot een intentieverklaring en dat is de ticket voor een kandidaat om deel te nemen aan de omscholing. Zo weet je als kandidaat en als werkgever voorafgaand aan de omscholing waar je aan toe bent en geef je beiden commitment af aan de omscholing via Make IT Work.

“De werkgevers markt was erg interessant omdat je direct contact hebt met je toekomstige werkgever. Je moest wel zorgen dat je motivatie duidelijk was, maar dit werd geholpen door de voorbereidingsdag. Natuurlijk was het ook een spannende dag want er hangt zoveel vanaf.

Na de werkgeversmarkt ben ik bij verschillende werkgevers op gesprek geweest. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de werkgever die het beste bij mij en mijn doelen past.”


Het opleidingstraject

“Het was super spannend om hiermee te beginnen! Ik hoopte vooral dat ik het leuk zou vinden. Ik heb ook wat technische vrienden het curriculum laten lezen om zeker te weten dat het aangeboden pakket goed zou zijn.

De opleiding bevalt super goed! Het tempo is hoog maar het is erg fijn om uitgedaagd te worden. Het is echt een prettige leeromgeving waar ruimte is voor individuele aandacht en waar je ook veel leert van je mede studenten.”


Het vervolg

Na het opleidingstraject van vijf maanden gaat Lisa-Marie voor minimaal zes maanden aan de slag bij de werkgever waar ze vooraf een intentieverklaring mee getekend heeft. In haar geval is dat de Dienst ICT-Uitvoering (DICTU). In deze periode gaat iedere deelnemer van Make IT Work ook salaris verdienen.

Hoe zij de aankomende maanden ziet:
“Ik hoop te blijven groeien in mijn functie als java developer en het vakgebied zelf. Bij DICTU word op grote schaal aan projecten gewerkt en ik ben erg benieuwd hoe dit gaat.”


Make IT Work

Ik ben ontzettend te spreken over het initiatief van Make IT Work. Voor mij is het een ideale kans om van mijn andere hobby mijn werk te maken. Het traject past precies bij mijn situatie en ambities.”

Denk jij dat het omscholingstraject Make IT Work ook iets voor jou is?