Blockchain basics: de meerwaarde van blockchain

18-05-2021

Momenteel is er weer meer aandacht voor blockchaintechnologie. Ondanks grote koersschommelingen zit de waarde van de cryptocurrency wederom in de lift. Cryptomunten worden steeds meer geaccepteerd als betaalmiddel door verschillende bedrijven en dit betaalmiddel wordt steeds serieuzer genomen. Onder andere hierdoor stijgt de populariteit van blockchaintechnologie. Daarnaast worden in alsmaar meer toepassingsgebieden blockchains geïmplementeerd en in verscheidene sectoren blockchaininitiatieven ontplooid. Het is nu aan organisaties om te ontdekken hoe blockchain een meerwaarde kan zijn.  

Blockchainorganisaties hebben het drukker dan ooit. Onophoudelijk implementeren verschillende sectoren, waaronder bijvoorbeeld de overheid, schoonmaakbranches, transport en logistiek, blockchain technologie. Maar ook de kunstwereld heeft blockchain ontdekt. De NFT (non-fungible token), dat gebruikt wordt als een virtueel uniek eigendomscertificaat geverifieerd in de blockchain, waarbij het gaat om het virtueel verhandelen van kunstwerken. Maar ook buiten de kunstwereld kan dat tal van toepassingen hebben. Eveneens is de veelbelovende blockchain-techniek en denkwijze interessant voor mkb-ondernemers. Ketens kunnen efficiënter worden doordat administratieve ‘rompslomp’ minder wordt.

Echter worstelen veel organisaties en professionals met vragen omtrent deze technologie en ontstaan er misconcepties. Wat zijn de mogelijkheden? Wat zijn de consequenties? Is het interessant voor mijn organisatie en/of mijn medewerkers? Een eerste stap die gezet kan worden is het opdoen van basiskennis en de misconcepties wegnemen. Zoals bijvoorbeeld het gebruik van blockchaintechnologie in combinatie met privacy en verantwoordelijkheden. Als onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen levert IT Academy Noord-Nederland graag een bijdrage door het kennisniveau te verhogen. De IT Academy neemt professionals dan ook met alle plezier mee op deze ontdekkingstocht.

De IT Academy heeft een basistraining ontwikkeld voor iedere professional die wil weten wat de toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn. Voor professionals zonder technische achtergrond is dit traject zeer geschikt. Zo leren zij de technologie op een praktische manier begrijpen en gaan zij ervaren hoe blockchaintechnologie de eigen organisatie kan gaan raken. Welke impact het heeft op de business en hoe businessmodellen kunnen gaan veranderen komen ook aan de orde. Maar voor professionals met een juridische achtergrond is het bijvoorbeeld interessant om te weten hoe het systeem werkt, doordat blockchain nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt. Tevens ontdekken juist de technici hoe deze technologie in elkaar zit. Onder leiding van Olivier Rikken, CEO van Ledger Leopard, gaan deelnemers interactief en praktijkgericht aan de slag en krijgen zij antwoord op bovenstaande vragen.


Benieuwd naar het volledige programma en op zoek naar meer informatie?

  • Blockchain basics