Data Science en generatieve AI volop in ontwikkeling

15-01-2024

In 2010 al bestempelde Harvard Business Review de data scientist als de sleutel om de kansen van big data optimaal te benutten. Vandaag de dag is het vakgebied nog steeds volop in ontwikkeling en nog lang niet uitontwikkeld. Zo is generatieve AI nu de trend. Door de razendsnelle ontwikkeling van generatieve AI kunnen zowel data scientisten als organisaties niet meer om Chat GPT, Midjourney of andere vergelijkbare AI software heen. Deze ontwikkelingen zijn geïntegreerd in de opleiding Data Science.

Organisaties werken iedere dag aan oplossingen om de geboden kansen van (big) data te benutten. Voorbeelden van oplossingen zijn het bouwen van dashboards, datewarehouses/ datalakes, cloudoplossingen en het toepassen van datamanagement. Generatieve AI is de nieuwste technologie die ingezet kan worden in organisaties.

Generatieve AI
De naam generatieve AI zegt eigenlijk genoeg. Het is een technologie dat zelf content genereert op basis van bestaande data. Hierbij kan worden gedacht aan tekst, afbeeldingen, audio en synthetische data. Het gaat een stap verder dan machine learning. Bij machine learning wordt software getraind om bijvoorbeeld dieren op afbeeldingen te herkennen. Generatieve software is in staat om nieuwe afbeeldingen met dieren erop te genereren. Allemaal op basis van de data. De onderliggende technologie die hiervoor gebruikt wordt, is deep learning. Een complexe technologie gebaseerd op de werking van het menselijke brein.

Alhoewel data science en (generatieve) AI bestempeld kunnen worden als twee aparte disciplines, heeft het ook veel overlap. Bij data science ligt de focus op het gebruik van statistische analyses en het ontdekken van patronen in grote datasets. Op basis van deze informatie kunnen voorspellingen worden gemaakt voor de toekomst. Ook kan deze informatie worden gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Het gebruik van generatieve AI modellen of software is dan ook waardevolle toevoeging aan het vakgebied. De eerste organisaties zijn al bezig met de toepassing hiervan. In de komende jaren wordt ervaren welke kansen deze nieuwe technologie nog meer te bieden heeft.

Opleidingsaanbod IT Academy
Sinds 2016 biedt IT Academy Noord-Nederland verschillende Data Science opleidingen aan. Vanaf het begin is machine learning een vast onderdeel van de opleidingen. Generatieve AI is nu ook geïntegreerd. Zowel de theorie als praktijk komen uitgebreid aan bod. Gastcolleges uit de praktijk vullen dit verder aan. In maart 2024 start de volgende editie van de opleiding Data Science. Meer informatie hierover is te vinden op de opleidingspagina.