Computational thinking - een must-have skill in de 21e eeuw

17-07-2020

In een digitale samenleving heeft elk persoon dagelijks interactie met een computer. Of het nou gaat om je agenda te beheren, een vakantie te boeken, een serie te krijgen via Netflix of om gewoon te werken. Je ontkomt er niet aan om tegenwoordig te werken op een personal computer, telefoon of een tablet. Naast de interactie met een computer komen er ook nog andere aspecten bij kijken. Denk hierbij aan informatiebeveiliging, privacy of bevooroordeelde algoritmes. Maar weten we ondanks deze interactie ook hoe een computer werkt, hoe een computer denkt en hoe een computer leert? Of hoe je interactie hebt met de computer om er voor te zorgen dat de computer doet wat jij wilt?

Deze vaardigheid wordt in het onderwijs Computational thinking genoemd. Computational thinking gaat over het oplossen van problemen op een manier dat een computer het kan uitvoeren. Het is een mindset om er voor te zorgen dat een computer voor jou gaat het werken. Hiervoor is het belangrijk om complexe informatieprocessen van een computer te kunnen begrijpen en te interpreteren. Computational thinking is vandaag de dag dus niet alleen een vaardigheid die IT’ers dienen te beheersen, het is een must-have voor eigenlijk iedereen die met computers/ applicaties werkt.

Om kennis op te doen van computational thinking heeft IT Academy Noord-Nederland de leergang programmeren opgezet. De leergang biedt een algemene introductie in informatica en programmeren in Python. Het is een brede oriëntatie door middel van een verscheidenheid aan oefeningen en projecten waar eenvoudige, maar ook meer abstracte concepten worden behandeld. Denk onder andere aan hoe een computer data representeert tot en met het ontwerp van algoritmes.  De leergang is opgezet voor een brede doelgroep. Het is zeer geschikt voor professionals die zijn willen verbreden en kennis willen opdoen van computer science. Daarnaast is de leergang zeer geschikt als opstapje richting naar een loopbaan in de IT. Klik hier voor meer informatie over de leergang.

Wanneer je kennis hebt van Computational thinking en dus een computer kunt begrijpen en interpreteren, ben je in staat om er voor te zorgen dat de computer doet wat jij wil doen. Op deze manier kun je problemen met computers/ websites, mobiele applicaties en apparaten beter herkennen en oplossen. Tevens ben je in staat om de andere aspecten zoals informatiebeveiliging en privacy te herkennen en te plaatsen. Met deze kennis beschik jij over de vaardigheden die nodig zijn in de digitale samenleving van de 21e eeuw.

  • Meer weten over de leergang programmeren?