De potentie van blockchain technologie

07-07-2020

Volgens de Dutch Blockchain Coalition (DBC), een samenwerkingsverband tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven, kan met blockchain technologie een meer duurzame, veilige en betrouwbare infrastructuur worden gebouwd. Dit maakt de blockchain in potentie revolutionair! Daarnaast geeft DBC aan dat de technologie erg complex is en nog in de kinderschoenen staat. Het ontwikkelen en bundelen van kennis is nodig, zowel qua technologie als voor het ontwikkelen van decentrale vormen van governance. DBC stelt dat alleen in een open samenwerking de  potentie van blockchain technologie gerealiseerd kan worden.

Voor DBC stonden de afgelopen jaren in het teken van oriënteren en verkennen van blockchain toepassingen. Dit heeft geleid tot verschillende proof of concepts. De volgende stap is onderzoek en in de praktijk experimenteren. DBC en haar partners hebben een selectie van use cases gemaakt waarvan ze verwachten dat er goede resultaten mee bereikt kunnen worden.

  • Self-Sovereign Identity (SSI): Een digitale identiteit om transacties uit te voeren, zowel digitaal als fysiek
  • Logistiek: Blockchain biedt kansen voor de logistieke ketens. Die worden transparant, efficiënt en voordeliger
  • Onderwijscertificaten en diploma’s: Een infrastructuur waar diploma’s, certificaten en registers betrouwbaar gedeeld en geverifieerd worden
  • Pensioen: Veilige registratie van data waarmee gegarandeerd kan worden dat het ‘gewoon goed zit’ met het pensioen
  • Compliance by design: Geld gebruiken waarvoor het bedoeld is en op de manier hoe het bedoeld is, bijvoorbeeld subsidies
  • Hypotheken: Eenvoudige registratie en het efficiënter inrichten van processen

Dit zijn voorbeelden van blockchain use cases waarmee DBC de waarde van blockchain wil aantonen. De vraag is natuurlijk of de potentie van blockchain technologie ook ingezet kan worden voor jouw organisatie. Een goed instrument om hiermee aan de slag te gaan is een hackathon. Groningen staat bekend als de stad waar de grootste (blockchain) hackathon van de wereld wordt georganiseerd. Het ‘Odyssey Momentum: 48 Hours Of Mass Online Collabortation event’ staat gepland van 13 t/m 15 november 2020. Aan dit online event doen ruim 2000 deelnemers mee die verdeeld zijn over 105 teams. Zij gaan aan de slag met 21 Challenges die aangeboden worden door verschillende bedrijven. Tijdens deze online beleving worden de teams uitgedaagd om de potentie van het internet te omarmen en om een nieuwe wereld te openen om samen te werken en waarde te creëren. Ondanks dat het nu een brede hackathon is zullen veel van de teams aan de slag gaan met blockchain technologie om de Challenges aan te gaan. Een mooie kans om de potentie van blockchain te ontdekken.

Wil jij meer kennis opdoen van blockchain technologie en wil jij ontdekken of deze technologie interessant is voor jou organisatie? IT Academy Noord-Nederland verzorgt op 28 en 29 september de training blockchain basics, fysiek, op locatie in Groningen. De training wordt verzorgd door Olivier Rikken. Vanuit zijn achtergrond in technische bestuurskunde en business administration heeft hij zich de laatste jaren ontwikkeld als blockchain, smart contract en governance expert. Hij is momenteel bezig met zijn promotieonderzoek over blockchain en Decentralized Autonomous Organizations (DAO) governance.

  • Meer weten over de opleiding blockchain basics?