‘Hard werken, maar absolute verrijking’

10-12-2018

Joost van Zanden (28) volgde het omscholingstraject Make IT Work bij de Hogeschool van Amsterdam. In een interview vertelt hij meer over zijn ervaringen.

Joost van Zanden (28) denkt dat de omscholing tot software engineer een van de beste keuzes uit zijn leven is geweest. „Na mijn studie natuurwetenschappen wist ik niet zo goed wat ik wilde”, zegt hij. „De studie was gespitst op duurzaamheid, maar net uit de crisis lagen de banen daarin niet voor het oprapen.” Zijn studentenbaan in de horeca werd zijn fulltime werk. „Ik wilde mezelf tijd geven om de volgende stap te bedenken, maar bleef eigenlijk te lang hangen. Na drie jaar wilde ik iets waar ik bij na moest denken.” Ook wilde hij iets technisch doen. Iets waar hij creatief vakmanschap in kwijt kon en waar bovendien veel baanzekerheid in was. „Zo kwam ik uit op de ITsector. Eerst probeerde ik mezelf programmeertalen te leren, maar dat was toch een stuk lastiger dan ik dacht.”

Versneld
Daarom ging hij op zoek naar een versneld traject dat hem op weg zou helpen. „Toen mijn vriendin via LinkedIn het omscholingstraject ‘Make IT Work’ van de Hogeschool van Amsterdam tegenkwam, heb ik me meteen aangemeld.” Inmiddels werkt Van Zanden al een jaar als software developer bij IT-bedrijf Incentro. „Een soort consultancy-bedrijf dat op projectbasis veel IT-werk uitvoert. De implementatie van websites en webapplicaties bijvoorbeeld.” Het werk bevalt hem goed. „In feite ben je de hele dag aan het knutselen. Je bent bezig met problemen oplossen en tegelijkertijd ook met overleggen over hoe je de problemen het beste kunt oplossen. Het is absoluut een verrijking van mijn leven.” Maar, zegt hij, de overstap was hard werken. „Zo’n opleiding is ook een opoffering. Het is gewoon 40 uur per week aan de slag zijn.” In een half jaar kreeg hij in hoog tempo alle basisvaardigheden voorgeschoteld. „Vier dagen per week hadden we les en een dag per week individuele coaching. Dat was ook wel nodig, want we sloten elke twee weken een vak af. Op de normale opleidingen doen ze daar tien weken over. Dan is het fijn als er wekelijks een moment is om met iemand te reflecteren op je voortgang.”

Veel vrijheid
Door de tijdsinvestering zat werken naast de opleiding er niet in. Hoewel hij zijn toenmalige inkomen moest opgeven, was zijn huidige baan bij de start van de scholing al geregeld. „Voor je aan de opleiding begint, moet je een werkgever hebben die een deel van de opleiding voor je betaalt. Make IT Work organiseert daarom een banenmarkt waar je bedrijven kunt ontmoeten.” Daar kwam Van Zanden zijn huidige werkgever tegen. „Maar ik had natuurlijk nog een idee wat het werk precies in zou houden.” Van Zanden koos het bedrijf op ‘cultuurwaarden’, legt hij uit. „Het waren leuke mensen, met wie ik een goede klik had. Ze omschreven een platte organisatiestructuur,waar ik wel van houd en er was veel vrijheid voor zelfontplooiing.” Ruim anderhalf jaar na zijn sollicitatie zou hij niets anders willen. „Ik ga nu met plezier naar mijn werk. Anders zou ik misschien nog steeds in de horeca werken, terwijl ik daar na drie jaar al niet meer gelukkig was.”

Teksten van www.ambitie.nl