HBO-ICT alumni blijven voor vijfde jaar op rij in Noord-Nederland

01-04-2020

Voor het vijfde jaar op rij blijven HBO-ICT afgestudeerden van de Hanzehogeschool Groningen in Noord-Nederland. Zo blijkt uit de gepubliceerde factsheets van IT Academy Noord-Nederland. Ieder jaar onderzoekt de IT Academy waar HBO-ICT studenten na het afstuderen een baan vinden. Over de periode van 2014-2019 gaat het om 78% HBO-ICT’ers die in de noordelijke regio aan de slag gaan. In deze factsheets deelt de IT Academy naast de regio, informatie over de sector waarin zij werkzaam zijn. Daarnaast worden de functies die de recent afgestudeerden bekleden gepresenteerd.

Er wordt vaak gesteld dat recent afgestudeerden uit Noord-Nederland na hun studie naar organisaties in de Randstad gaan. IT Academy Noord-Nederland tracht met factsheets over HBO-ICT alumni meer duidelijkheid te scheppen betreffende de stand van zaken op de (ICT)arbeidsmarkt. In deze factsheets wordt per jaar informatie gedeeld over (recentelijk) afgestudeerden van de opleiding HBO-ICT van de Hanzehogeschool Groningen. Hierin staan de regio van de organisaties waar de alumni werken, de sectoren waarin alumni werkzaam zijn toegespitst per afstudeerrichting en de top drie functies die alumni bekleden vermeld.

De meeste Software Engineers die in 2019 zijn afgestudeerd gaan aan de slag bij het noordelijke mkb

In de afgelopen vijf jaren gaat het om 78% van de afgestudeerde ICT’ers van de Hanzehogeschool die in het Noorden blijven werken. Het overige percentage gaat naar de Randstand, het buitenland of naar de overige regio’s. Van alle alumni in die periode heeft 93% een baan gevonden. Zij hebben een van de drie afstudeerrichtingen gevolgd, te weten: Business, IT & Management (BITM), Network & Security Engineering (NSE) en Software Engineering (SE). Na afstuderen gaan BITM-studenten in groten getale aan het werk bij grote ICT-bedrijven. De NSE-/SE-alumni werken daarentegen juist in het mkb. De verschillen in opleidingsprofiel hebben tevens een duidelijke uitwerking op de uitkomsten voor de meest populaire functies waar zij terecht komen. Functies als IT-consultant, Business Intelligence Engineer en Software Developer zijn geliefd onder BITM-alumni. Voor de NSE-afgestudeerden geldt dat zij voornamelijk aan de slag gaan als Security Engineer of Software Developer. Uiteraard werken de alumni met de richting Software Engineering als Software Developer. Ook de functie Front-End Developer is bij hun populair.

Over de factsheets
Voor gedetailleerde informatie per jaar wordt verwezen naar de kennisbank van IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Op deze pagina wordt meer informatie gegeven over de keuzes die gemaakt zijn en hoe de benodigde informatie is verkregen. Daarnaast publiceert de IT Academy hier eveneens informatie over de opleiding Communication Multimedia Design (CMD) van de Hanzehogeschool Groningen. Binnenkort volgt de factsheet over 2019 van deze opleiding.