Interview met Robin van den Berg

14-12-2017

Robin van den Berg is sinds oktober 2017 directeur van IT Academy Noord-Nederland. In een interview met Jelte Stol van Persbureau Tammeling vertelt hij over de kansen die hij ziet om voort te borduren op wat de afgelopen jaren al is bereikt en over zijn nieuwe baan bij de IT Academy. 

De IT Academy biedt toekomstgericht onderwijs

“We staan met ons ene been stevig in het onderwijs en het andere been middenin het bedrijfsleven: we vervullen echt een brugfunctie en dat biedt volop kansen voor de toekomst”, aldus de geboren Groninger, die de aangewezen persoon lijkt om die kansen te verzilveren.

Van den Berg loopt inmiddels al zo’n twintig jaar rond in het wereldje van de ICT-opleiders. Als student Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen was het niet de carrière die hij voor zichzelf had uitgestippeld. “Ik wilde eigenlijk aan de slag in de journalistiek of als onderzoeker, maar daar was op dat moment simpelweg geen werk in te vinden”, zo blikt hij terug. “Via een uitzendbureau kwam ik in 1998 terecht bij IBM/Computerij Opleidingen in Zwolle. Het waren mijn eerste stappen in die wereld en al snel bleek een commerciële rol in de ICT mij wel te liggen.”

Na zijn tijd bij Computerij Opleidingen, dat onderdeel was van IBM Education & Training, was Van den Berg actief bij nog een hele trits aan commerciële ICT-opleiders: via een baan als Accountmanager bij CSS Education en bijna vier jaar als Opleidingsadviseur bij FSR Opleidingsgroep kwam hij in 2006 bij StarTel BV in Roden uit, waar hij wist op te klimmen tot Commercieel Directeur. Na een periode als directeur bij Isential IT Services in Zwolle, ging hij in 2015 aan de slag als directeur van ITPH Academy, eveneens in de Overijsselse hoofdstad. “De ITPH Academy is in slechts een paar jaar tijd uitgegroeid tot een landelijke speler”, vertelt hij niet zonder enige gepaste trots.

Het moge duidelijk zijn: Robin van den Berg heeft zijn sporen meer dan verdiend in de ICT-opleidingsbranche. “Maar eigenlijk altijd bij strikt commerciële partijen”, zo geeft hij aan. “Daarom vind ik het ook geweldig dat ik nu bij de IT Academy aan de slag mag. Al sinds de oprichting, enkele jaren geleden, volg ik de IT Academy en in mijn werk bij de ITPH Academy waren er al de nodige contacten. Ik vind het mooi dat we met de IT Academy echt een publiek doel dienen: het creëren van hoogwaardige, gezonde en evenwichtige ICT-arbeidsmarkt in het Noorden”.

Volop kansen om voort te borduren op wat de afgelopen jaren al is bereikt

In de ruim drie jaar tijd dat IT Academy Noord-Nederland bestaat, is op dat gebied al veel bereikt, zo ziet ook Van den Berg. “Zo zijn er meer dan 1000 professionals opgeleid en word je door Computable natuurlijk niet voor niks bij één van de beste IT-opleiders van het jaar geschaard”, verwijst hij naar de nominatie voor de Computable Awards 2017. “Daarin speelt ook de brugfunctie die we innemen tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt een belangrijke rol. De sterke connecties met aan de ene kant de Hanzehogeschool en de RUG en aan de andere kant bijvoorbeeld de leden van mede-oprichter Samenwerking Noord, variërend van (semi-)overheden tot het bedrijfsleven, maken dat we een hele brede basis hebben.”

“Ik merk ook dat de leden van Samenwerking Noord ons echt als hún opleider zijn gaan zien”, vervolgt hij. “Niet alleen aan de hoeveelheid medewerkers die we terugzien op onze opleidingen en cursussen, maar ook aan de bereidheid om mee te denken en kennis in te brengen. Onze opleiding tot Data Scientist is daar een goed voorbeeld van. Vanuit Samenwerking Noord kwamen er geluiden dat er op het gebied van data-analyse eigenlijk geen goede opleidingen te vinden waren in het Noorden. In samenspraak tussen docenten van de RUG en de Hanzehogeschool en leden van Samenwerking Noord is toen een geheel nieuwe leergang van de grond gekomen, op basis van gecombineerde kennis.”

Het mooie is dat uit die opleiding tot Data Scientist inmiddels ook een kennisgroep is voortgekomen: het Kennisnetwerk Data Science, dat onder de vlag van Samenwerking Noord opereert en inmiddels zijn eerste meet-ups heeft gehouden. “Het is natuurlijk geweldig dat we studenten zo hebben weten te inspireren dat ze hun nieuwe kennis niet alleen op peil willen houden, maar ook willen delen met hun collega’s. Zo dragen niet alleen de IT Academy en Samenwerking Noord bij aan de kennisuitbreiding in het Noorden, maar ook zij die de kennis uiteindelijk zelf moeten toepassen: de mensen op de werkvloer.”

Van den Berg hoopt dat deze ontwikkeling zich de komende jaren doorzet. Aan hem zal het in ieder geval niet liggen: “Uit diverse onderzoeken blijkt dat het tekort aan ICT’ers de komende jaren alleen maar gaat toenemen. Door technologische ontwikkelingen op het gebied van Blockchain, Machine Learning, Internet of Things, Augmented-en Virtual Reality zullen er daarnaast de komende jaren veel nieuwe banen ontstaan. Als wij in Noord-Nederland een gezonde arbeidsmarkt voor ICT’ers willen creëren, dan moeten wij alle zeilen bij zetten. We zijn momenteel met verschillende partijen bezig met de ontwikkeling van innovatieve traineeships en omscholingstrajecten om nieuwe instroom te realiseren. Om de groei van Groningen als ICT-centrum van Nederland verder te versterken, zullen wij deze activiteiten de komende jaren verder uitbreiden.”