IT’er van de toekomst: socialer dan ooit

18-11-2019

Een Zingevingsrunner. Een IT’er for Humanity. Een ethisch IT-specialist. Zomaar enkele beroepen die werden bedacht tijdens het exclusieve programma van IT Academy Noord-Nederland dat tijdens Trendship plaatsvond. Dit evenement was het verjaardagsfeest van de IT Academy, onderdeel van de Hanzehogeschool, die dit jaar vijf jaar bestaat.

Hoe ziet de toekomst van de IT-professional eruit? Over deze vraag hebben driehonderd studenten, alumni, docenten en professionals nagedacht tijdens de sessie. Dit in het kader van de digitalisering, waarbij de ontwikkelingen zich de komende decennia in razend tempo zullen opvolgen. Wat betekent dit voor de IT’er?

Tasten in ongewisse

Wat in elk geval vaststaat: de helft van de beroepen die over tien jaar worden uitgevoerd, zijn op dit moment nog niet bekend. ,,Het is dus erg zinvol om met de partners en relaties van de IT Academy na te denken over de beroepen van de toekomst, zodat wij ons curriculum hierop kunnen afstemmen”, aldus Esther Terpstra, marketing- en communicatiespecialist bij de IT Academy.

En zo geschiedde. Maar niet voordat Loes Damhof een mentale warming-up gaf. De docent 21st century skills aan de Hanzehogeschool gaf een inleiding op Futures Literacy. Deze methode houdt in: nadenken over de toekomst met de kennis die er al is, maar zonder vast te houden aan aannames.

Sociale IT’ers

Dat ging de deelnemers goed af. In groepjes bedachten ze tientallen nieuwe toekomstige beroepen. Zoals de Zingevingsfrontrunner. ,,Een enabler die helpt met zingevingsproblematiek, op ethisch verantwoorde wijze”, legt Esther uit. Een ander team bedacht de Tech-ethicus. Die experimenteert met het oplossen van ethische vraagstukken, omdat de computer dit niet kan.

Weer een andere job is de Ethisch IT-specialist. Hij werkt samen met een robot of Artificial Intelligence-toepassing aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De focus van de Ethisch IT-specialist ligt op het empathisch vermogen en creativiteit, en in mindere mate op het programmeren. Dit laatste wordt door de robot gedaan.

"In sommige dingen zijn mensen gewoon onvervangbaar."

                                                                          


Alle bedachte beroepen vielen op vanwege hun menselijke karakter. Robin van den Berg, directeur IT Academy: ,,Artificial Intelligence is een geweldige technologie. Maar in sommige dingen zijn mensen gewoon onvervangbaar. Emotie, creativiteit, verbeeldingskracht, ethische afwegingen, empathie en waarden; dit zijn typische eigenschappen die een machine nooit kan overnemen. Deze competenties zien we dan ook terugkomen bij iedere bedachte job.”

Robin vindt het waardevol om nu eens in de hoofden te kijken van de aanwezige partners en (toekomstige) IT’ers. Om te horen welke ideeën daar zitten. ,,De competenties die zo vaak werden genoemd door de deelnemers, kunnen we gebruiken om het IT-onderwijs te vernieuwen.” En dat is weer één van de activiteiten van de IT Academy Noord-Nederland, die als doel heeft: zorgen voor voldoende goed opgeleide IT-professionals in het Noorden.

Verbindingen leggen

Robin en Esther zijn dan ook tevreden over de dag. Ze waren bovendien blij dat de sessie kon plaatsvinden tijdens Trendship, waar inspiratie en verbinding centraal staan. Robin: ,,Deze dag gaf volop de gelegenheid om contact te leggen tussen studenten, docenten, ondernemers en professionals. Wat belangrijk is. Deze partijen hebben elkaar in de Noordelijke ICT sector nodig.”

,,Het is voor ons nogal wat werk om dit alles te organiseren, we zijn namelijk maar met een klein team”, zegt Esther. ,,Maar het was zeker nuttig. Dit gaat zeker een vervolg krijgen.”

Bron: www.trendship.nl