Overweldigende opkomst IT Academy colleges: Ethical Hacking

15-03-2022

Vorige week, dinsdag 8 maart 2022, werd de vijftiende editie van IT Academy colleges georganiseerd. Ruim 80 aanwezigen volgden vol interesse de presentatie van Ethical Hacker Maarten Pentinga van Warpnet (IT Security Specialist). Deze online editie werd opgedeeld in een introductie over hacken met daarbij de actualiteit op het gebied van ethical hacking en een demonstratie. Tevens een voorproefje op de leergang Ethical Hacking die op 25 april van start gaat.

Ethical Hacking
Na een introductie van de spreker nam Maarten de deelnemers mee in de wereld van ethical hacking. Wat is eigenlijk een hacker en wat voor soorten hackers zijn er? Zoals hackers met kwade bedoelingen en die de wereld en het internet veiliger willen maken. Maarten presenteerde de belangrijkste hacks van het afgelopen jaar en stond stil bij de risico’s van hacks en hoe dit kan worden voorkomen. Vervolgens sprak hij over hoe een ethical hacker een plak van aanpak maakt om een pentest uit te voeren op een organisatie en het presenteren van bevindingen om zo samen met de opdrachtgever maatregelen te treffen om de systemen nog beter te beveiligen. Het eerste deel werd afgesloten met een voorbeeld van een hack. De deelnemers kregen inzicht in de manier waarop phising wordt toepast om zo medewerkers van organisaties te misleiden. Om vervolgens bij bedrijven binnen te komen en belangrijke informatie te misbruiken.

In het tweede deel van het college gaf Maarten de aanwezigen een op een virtuele machine live demonstratie van het uitvoeren van een hack. Via deze demonstratie kregen de deelnemers letterlijk een kijkje in de wereld van hacken.

Ervaringen
De achtergronden van de deelnemers waren zeer divers. Zo waren zij afkomstig van onder andere overheidsinstellingen, kennisinstellingen, mkb-organisaties en ICT-bedrijven. Maar ook studenten en docenten volgden de presentatie. Spreker Maarten kreeg tijdens het college veel verschillende en boeiende vragen over de demonstratie en over het dagelijks werk van een ethical hacker. Onderwerpen die voorbij kwamen waren onder andere typen pentesten, certificeringen voor hackers, phishing en tools & onderwijs voor kinderen. Enkele reacties na afloop “interessante demonstratie”, “moeite waard om het college te volgen”, “mooie introductie” en “leuk om eerst informatie te verkrijgen en vervolgens praktisch voorbeeld te zien”.

Nieuwe leergang Ethical Hacking
Tijdens het college werd de nieuwe leergang Ethical Hacking van IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, geïntroduceerd. Deze vijfdaagse leergang start op maandag 25 april. Het traject is opgezet voor IT-medewerkers (bijvoorbeeld: developers, software testers, DevOps engineers) die hun kennis willen verbreden op het gebied van ethisch hacken. Nieuwsgierig naar het programma? Vragen naar aanleiding van het college? Neem gerust een kijkje op de opleidingspagina of neem contact op met productmanager Mark Veldkamp via mark.veldkamp@itacademy.nl.