Vernieuwde HBO-ICT deeltijdopleiding start in september

09-06-2021

Vanaf september wordt de HBO-ICT deeltijdopleiding van de Hanzehogeschool Groningen vernieuwd aangeboden. Het wordt nu mogelijk om een flexibel leerprogramma te volgen. In het eerste anderhalf jaar van de opleiding wordt de basis gelegd. Na de basis kunnen professionals in de hoofdfase een eigen leerroute kiezen. Zo kan er gekozen worden voor een verdieping in bijvoorbeeld Data Science, Cyber Security en Software Engineering. De vernieuwde deeltijdopleiding wordt gefaseerd uitgerold.

HBO-ICT deeltijd
Tijdens de deeltijdopleiding HBO-ICT worden de basisbeginselen van het vakgebied computer science, (software) programmeren, de belangrijkste aspecten van IT-management, data analyse en infrastructuren & beveiliging bijgebracht. Na het succesvol afronden van deze vierjarige deeltijdopleiding wordt de titel Bachelor of Science (BSc) in ICT toegekend. Professionals kunnen binnen de eigen organisatie doorgroeien of gaan werken in een andere werkkring. Ook is het mogelijk om als zelfstandig consultant aan het werk te gaan. Voorbeelden van beroepsrollen zijn; security specialist, software engineer, business intelligence consultant en data analist.  

Losse modules
Naast het volgen van de vierjarige deeltijdopleiding is het ook mogelijk om modules uit deze opleiding los te volgen. Bijvoorbeeld de modules Programmeren en Business & IT. Na het behalen van een module ontvangen cursisten een certificaat. Losse modules kunnen ook worden gestapeld om het bachelordiploma te verkrijgen en kunnen in willekeurige volgorde doorlopen worden. Aan enkele modules zijn ook instroomeisen verbonden.

Financiële regelingen
De overheid stelt bepaalde regelingen beschikbaar waardoor het ook financieel aantrekkelijk wordt om een opleiding te volgen. De HBO-ICT deeltijdopleiding is NVAO-geaccrediteerd waardoor professionals die de opleiding gaan volgen ook aanspraak kunnen maken op een van de regelingen. Waaronder een halvering van het collegegeld voor nieuwe studenten. Studenten die voor het eerst starten met een Ad- of Bacheloropleiding in het Hoger Onderwijs betalen voor het eerste jaar studie de helft van collegegeld. Daarnaast wordt er momenteel door de Eerste Kamer een wetsvoorstel behandeld vanwege de coronamaatregelen. In dit wetsvoorstel staat dat iedereen die een opleiding aan een hogeschool volgt, 50% korting krijgt op het wettelijk collegegeld of cursusgeld voor het studiejaar 2021-2022. Voor eerstejaars HBO-ICT deeltijdstudenten zou dat gaan betekenen dat het collegegeld neerkomt op ongeveer €540,-. Voor meer informatie over deze maatregelen en de gestelde eisen wordt er verwezen naar de website van DUO.

Informatiebijeenkomst op 22 juni

Benieuwd of HBO-ICT in deeltijd studeren iets voor jou is? Op 22 juni geeft Mark Veldkamp, studieadviseur van de deeltijdopleiding, meer informatie over deze vernieuwde deeltijdopleiding HBO-ICT van de Hanzehogeschool Groningen. Tussen 15.30 en 16.15 uur komen de aanwezigen meer te weten over werken en leren, de modules (flexibel en stapelbaar), de studieopbouw en instroomeisen. Aanmelden is mogelijk via de evenementenpagina.