Data Science

Op 14 september 2020 start de negende editie van de opleiding Data Science. De vakken uit deze unieke en technische opleiding worden verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, alsmede aangevuld en versterkt door experts van andere kennisinstellingen en bedrijven.

De opleiding Data Science bestaat uit 9 modules. Door middel van hoor-, werk- en gastcolleges wordt het vakgebied eigen gemaakt en wordt al het nodige over de verschillende facetten van Data Science bijgebracht.

 

Data Science

8,9
LeervormKlassikaal
Duur28 dagen / 9 maanden
Start14 september 2020
LocatieLaan Corpus den Hoorn 300, 9728 JT, Groningen (Meerwold)
Tijden09.00 - 17.00 uur
PrijsVolledige opleiding: €8450 (vrij van btw)
Inclusief koffie, thee, lunch en lesmateriaal
ContactMark Veldkamp | 06-57536795
 
Beschikbare plaatsen
16/16
 
  Direct inschrijven » Download pdf »
  • Deel

Het vakgebied Data Science

Vandaag de dag is de waarde van data revolutionair in de moderne digitale economie. De statistische methoden en het ontdekken van patronen in grote datasets hebben een grote rol in het ontdekken van verborgen informatie en onbekende relaties tussen data. Op basis van deze nieuwe informatie kunnen bedrijven en organisaties met behulp van Data Science innoveren. Denk hierbij aan het ontwikkelen van nieuwe producten/diensten, managementinformatie en het verhogen van dienstverlening voor de klant.

Moderne organisaties zijn bezig om hun organisatie te transformeren naar een data gedreven organisatie om de business en operationele processen te optimaliseren. Deze verandering vraagt om een type medewerker met kennis van data intensieve technologieën. Deze rol wordt gedefinieerd als de Data Scientist. Deze rol wordt in het onderzoek van het Horizon 2020 Edison Project als volgt omschreven:

De Data Scientist vindt en interpreteert data, management grote hoeveelheden data en voegt deze data samen. De Data Scientist zorgt voor consistente data en creëert visualisaties om anderen te helpen om de data te begrijpen. Daarnaast bouwt hij/zij wiskundige modellen, presenteert en communiceert data inzichten en bevindingen aan specialisten en collega’s. Daarnaast adviseert een Data Scientist natuurlijk over oplossingen om de data toe te passen.


Opzet van het programma

De opleiding Data Science begint met een kick-off dag waar het vakgebied wordt geschetst en uitleg wordt gegeven over het opleidingsprogramma. Daarna wordt direct aan de slag gegaan met Design Thinking. Tijdens deze workshop wordt een beroep gedaan op creativiteit, een belangrijke eigenschap van iedere Data Scientist.

Het volledige programma bestaat uit een kick-off en negen modules. Iedere module bestaat uit drie collegedagen. Tijdens deze collegedagen wordt de theorie afgewisseld met praktijkopdrachten. De modules worden verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Afhankelijk van de docent worden een aantal modules Engelstalig verzorgd. Elke module wordt afgesloten met een gastcollege. Het gastcollege staat los van de module en is bedoeld om vanuit een ander perspectief inzicht te geven in het vakgebied. Tijdens deze gastcolleges worden er bijvoorbeeld praktijkcases gepresenteerd of wordt er een college verzorgd over big data & recht of ethiek.

Voor een overzicht van de verschillende onderdelen en data van de opleiding verwijzen wij graag naar onderstaand programma.
 

Let op: de editie van maart 2020 zit helaas vol. Deelnemers die zich hebben ingeschreven ontvangen twee weken voor aanvang een e-mail met uitgebreidere informatie.

 

Keuzevarianten

Interesse in alleen het eerste deel van de opleiding Data Science (t/m module 4)?  Klik dan hier voor meer informatie over de opleiding Data Analyse.

Diploma

Na het succesvol afsluiten van deze opleiding ontvangen deelnemers een diploma van IT Academy Noord-Nederland. De IT Academy is verbonden aan de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen.


Programma

Fase Data volledige opleiding
Kick-off: Design Thinking 14 september 2020
Module 1: Databases 21, 28 september en 5 oktober 2020
Module 2: Data Visualisation 19, 26 oktober en 2 november 2020
Module 3: Descriptive Statistics 9, 16 en 23 november 2020
Module 4: Data Mining 30 november, 7 en 14 december 2020
Module 5: Python 4, 11, 18 januari 2021
Module 6: Data Preparation/ pre-processing 25 januari, 1 en 8 februari 2021
Module 7: Predictive Analysis/ forecasting 15 februari, 1 en 8 maart 2021
Module 8: Machine Learning 15, 22 en 29 maart 2021
Module 9: Afsluitende opdracht 12, 26 april en 17 mei 2021

*Let op: het programma is onder voorbehoud


Instroomniveau

De opleiding Data Science is speciaal ontwikkeld voor professionals. Om de opleiding succesvol af te sluiten, wordt van iedere deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht. Voor de gehele opleiding gelden de volgende toelatingseisen:

  • Afgeronde hbo/wo opleiding
  • Basiskennis wiskunde en statistiek
  • Basiskennis databases
  • Basiskennis ICT-systemen

*Programmeerervaring is niet vereist. Echter is programmeerervaring (bijvoorbeeld C/C++, Java, R en met name Python) wel een pré.

Resultaat na afronding

Na afloop van de gehele opleiding zijn deelnemers in staat om aan de slag te gaan met het toepassen van Data Science binnen de eigen organisatie. 

Na afloop beschikken deelnemers over de volgende competenties: 

Databases: Ontwerpen, modelleren bouwen en bevragen van databases. 
Data Visualisation: Weergeven van informatie toegesneden op de doelgroep.
Descriptive Statistics: Toepassen van descriptieve statistiek op dataverzamelingen.
Data Mining: Het onderkennen van verschillende data mining concepten en fasen met focus op data analyse
Python: Programmeren in Python.
Data preparation/ pre processing: Het ontwikkelen van een pijplijn voor data preparatie en preprocessing.
Predictive Analysis/ Forecasting: Toepassen van inference (predictive) statistiek.
Machine Learning: Toepassen van Machine Learning.
Afsluitende opdracht: Uitvoeren van een Data Science project


"De opleiding Data Science is relevant, bondig, breed en goed toepasbaar in praktijk. Colleges en gastcollega’s zijn zeer interessant en nemen je mee in de belangrijkste vakgebieden van de data-analyse. "
Ronald van der Veen | Data Analist
Lees meer »
"De Data Science opleiding geeft een mooi totaalbeeld van de gehele 'data-keten'."
Erik Bloemsma | Senior modelleerder bij Gasunie
Lees meer »
"Het is belangrijk om niet stil te staan, maar te blijven ontwikkelen. Zowel voor mijn eigen werkplezier als voor mijn werkgever."
Janneke Arntzen | Adviseur Statistiek & Onderzoek bij Gemeente Leeuwarden
Lees meer »
"Data science is het beroep van de toekomst en data wordt met het jaar belangrijker. Algoritmes maken het leven van bedrijven makkelijker en zijn niet meer weg te denken uit veel bedrijfsprocessen."
Danny Brand | Analist Managementinformatie CJIB
Lees meer »

Kwaliteitsonderwijs

Om de kwaliteit van het opleidingsprogramma te borgen worden docenten en gastdocenten van gerenommeerde kennisinstellingen als de Hanzehogeschoool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen ingezet. Echter worden er ook gastcolleges verzorgd door experts van andere kennisinstellingen en uit het werkveld om zo sterk mogelijk de link met de praktijk te leggen. Hieronder een aantal van de docenten die tijdens de vorige edities van deze opleiding colleges en gastcolleges hebben gegeven.


Talko Dijkhuis - Hanzehogeschool

Talko Dijkhuis, MSc, is afgestudeerd bedrijfskundige en heeft 10 jaar in de ICT gewerkt, onder andere als Business Intelligence Consultant en als Oracle DBA-er. Talko Dijkhuis is verbonden geweest aan het lectoraat Business Intelligence van de Hanzehogeschool Groningen en heeft het uitstroomprofiel Business Intelligence opgezet en vormgegeven. Daarnaast heeft hij onderzoeken gedaan naar patronen van overstappers in de energie branche. Daarnaast is Talko PHD-kandidaat bij de Rijksunivesiteit Groningen op het gebied van Machine Learning en AI. 

George Azzopardi - Rijksuniversiteit Groningen

George Azzopardi is assistant professor of computer science at the University of Groningen, the Netherlands. In 2013, he received PhD cum laude in computer science (pattern recognition) from the same University, and before that he received BSc (Hons) and MSc degrees in computer science from the Goldsmiths, and Queen Mary University of London, respectively. He is associate editor of a Q1 journal and his research interests include pattern recognition, machine learning, signal processing, medical image analysis, and information systems. Besides his academic experience, he has worked TNO as research scientist and currently holds a part-time position at KAIOS as senior data scientist.


Andrey Tsyganov - RUG

Dr. Andrey Tsyganov promoveerde aan Moscow State University of Railway Engineering op het gebied van Information Technology. Deze titel verwierf hij nadat hij in Moscow zijn mastergraad in Informatica had gehaald. Daarna was hij o.a. geruime tijd werkzaam als Oracle Developer op CERN in Geneve, Zwitserland. De afgelopen vijf jaar is Dr. Tsyganov in dienst bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij Database Developer (DBA) is bij het Centrum voor Informatie Technologie (CIT).

Robbert Kelder - KPN Consulting

Robbert Kelder, MSc., werkt als consultant bij KPN Consulting op het gebied van Internet of Things en innovatie. Robbert Kelder is onder andere betrokken bij de ontwikkelingen op het gebied van 5G en LoRa, en is actief bezig om binnen Nederland bedrijven te adviseren en ondersteunen met het realiseren en implementeren van Internet of Things toepassingen. Hij kenmerkt zich door een hands-on aanpak in combinatie met het vinden van creatieve oplossingen. In zijn gastcolleges gaat hij in op de Digitale Transformatie waarbij IoT een van de onderdelen is.

Tsjerk Wassenaar | Hanzehogeschool & RUG

Dr. Tsjerk Wassenaar is docent informatica en statistiek bij de opleiding Bioinformatica aan de Hanzehogeschool en is daarnaast verbonden aan de vakgroep moleculaire dynamica aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van wetenschappelijke software. Hij is afgestudeerd farmaceut en na zijn promotie in de computationele chemie betrokken geweest bij Europese projecten op het gebied van High-Performance en GRID computing. Binnen de Advanced Data Science leergang verzorgt hij de Python cursus.

Koen Konings | Nord Advocaten

Een informatiemaatschappij vereist een informatierecht advocaat. Dat ben ik. Internet, software, automatisering en verwerking van persoonsgegevens zijn dagelijkse kost voor iedere ondernemer, zowel voor leveranciers als voor afnemers. Ik bestrijk al deze gebieden met mijn specialismen in IT-recht, privacy compliance, intellectueel eigendomsrecht en ondernemingsrecht. Verder is hij betrokken als docent IT-recht aan de Rijksuniversiteit Groningen en aan IT Academy Noord-Nederland.

Immo Dijkma - Ontwerpfabriek

Immo Dijkma, MSc heeft zijn mastergraad in Entrepreneurship Education & Training behaald aan de Universiteit van Aarhus en geeft al meer dan 15 jaar les op het gebied van entrepreneurial behaviour, creativity, innovation en HRM aan het Instituut voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen. Tegenwoordig is hij ook betrokken bij de Hanze Ontwerpfabriek, kortgezegd een broedplaats voor nieuwe ideeën, maar ook een plek waar bestaande ideeën verder worden uitgewerkt en gevaloriseerd.

Andrej Zwitter - RUG

Prof. dr. Andrej Zwitter holds the Chair of International Relations and Ethics at the Faculty of Law, the University of Groningen and he is the head of the Political Science Department. Zwitter is also an honorary senior research fellow at Liverpool Hope University. His research foci include ethics in international politics and law, Big Data ethics, state of emergency politics, as well as law and politics of humanitarian action. 
Zwitter will give a guest lecture on Big Data ethics in which he aims to draw a line between the use and misuse of data, leaving the participants with a better compass regarding using data ethically.  


Herbert Kruitbosch

Herbert Kruitbosch haalde een MSc Intelligent Systems, een master van de RUG over machine learning, computer vision en kunstmatige intelligentie. Hij werkte aan commerciële data science projecten bij Target Holding en doet nu hetzelfde voor onderzoekers bij de RUG. Herbert programmeert het liefst computer vision en kunstmatige (diepe) neurale netwerken.


  • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
  • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
  • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen
Contactformulier