Data Science

Op 5 maart start de zestiende editie van de opleiding Data Science. De vakken uit deze unieke en technische opleiding worden verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen, alsmede aangevuld en versterkt door experts van andere kennisinstellingen en bedrijven.

De opleiding Data Science bestaat uit 9 modules. Door middel van hoor-, werk- en gastcolleges wordt het vakgebied eigen gemaakt en wordt al het nodige over de verschillende facetten van Data Science bijgebracht.

 

Data Science

LeervormKlassikaal
Duur28 dagen / 8 maanden
Start5 maart 2024
LocatieZernike Campus, Zernikeplein 7 Groningen
Tijden09.00 - 17.00 uur
PrijsVolledige opleiding: €9450 (vrij van btw)
Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch
ContactTies de Boer | 050 595 3048
 
Beschikbare plaatsen

9 van de 12 beschikbaar

 
  Direct inschrijven » Bekijk de brochure »

Het vakgebied Data Science

Vandaag de dag is de waarde van data revolutionair in de moderne digitale economie. De statistische methoden en het ontdekken van patronen in grote datasets hebben een grote rol in het ontdekken van verborgen informatie en onbekende relaties tussen data. Op basis van deze nieuwe informatie kunnen bedrijven en organisaties met behulp van Data Science innoveren. Denk hierbij aan het ontwikkelen van nieuwe producten/diensten, managementinformatie en het verhogen van dienstverlening voor de klant.

Moderne organisaties zijn bezig om hun organisatie te transformeren naar een data gedreven organisatie om de business en operationele processen te optimaliseren. Deze verandering vraagt om een type medewerker met kennis van data intensieve technologieën. Deze rol wordt gedefinieerd als de Data Scientist. Deze rol wordt in het onderzoek van het Horizon 2020 Edison Project als volgt omschreven:

De Data Scientist vindt en interpreteert data, managet grote hoeveelheden data en voegt deze data samen. De Data Scientist zorgt voor consistente data en creëert visualisaties om anderen te helpen om de data te begrijpen. Daarnaast bouwt hij/zij wiskundige modellen, presenteert en communiceert data inzichten en bevindingen aan specialisten en collega’s. Daarnaast adviseert een Data Scientist natuurlijk over oplossingen om de data toe te passen.

Meer over het vakgebied

Generatieve AI

De naam generatieve AI (kunstmatige intelligentie), zegt eigenlijk genoeg. Het is een technologie dat zelf content genereert op basis van bestaande data.

Alhoewel data science en (generatieve) AI bestempeld kunnen worden als twee aparte disciplines, heeft het ook veel overlap. Bij data science ligt de focus op het gebruik van statistische analyses en het ontdekken van patronen in grote datasets. Op basis van deze informatie kunnen voorspellingen worden gemaakt voor de toekomst. Ook kan deze informatie worden gebruikt voor het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten. Het gebruik van generatieve AI modellen of software is dan ook waardevolle toevoeging aan het vakgebied. 

Vanaf het begin van de opleiding Data Science is machine learning een vast onderdeel . Generatieve AI is nu ook geïntegreerd. Zowel de theorie als praktijk komen uitgebreid aan bod. Gastcolleges uit de praktijk vullen dit verder aan. 

Meer informatie

Inhoud en opzet

De opleiding Data Science begint met een kick-off dag waar het vakgebied wordt geschetst en uitleg wordt gegeven over het opleidingsprogramma. Daarna wordt direct aan de slag gegaan met Business Model Canvas. 

Het volledige programma bestaat uit een kick-off en negen modules. Iedere module bestaat uit drie collegedagen. Tijdens deze collegedagen wordt de theorie afgewisseld met praktijkopdrachten. De modules worden verzorgd door docenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen. Afhankelijk van de docent worden een aantal modules Engelstalig verzorgd. Elke module wordt afgesloten met een gastcollege. Het gastcollege staat los van de module en is bedoeld om vanuit een ander perspectief inzicht te geven in het vakgebied. Tijdens deze gastcolleges worden er bijvoorbeeld praktijkcases gepresenteerd of wordt er een college verzorgd over big data & recht of ethiek.

Voor een overzicht van de verschillende onderdelen en data van de opleiding verwijzen wij graag naar onderstaand programma (onder voorbehoud). 

Programma
Fase Data
Kick-off: Business Model Canvas 5 maart 2024
Module 1: Databases 12, 19 en 26 maart 2024
Module 2: Data Visualisation 2, 9, 16 april 2024
Module 3: Descriptive Statistics 23 april, 7 en 14 mei 2024
Module 4: Data Mining 21, 28 mei en 4 juni 2024
Module 5: Python 10, 17 en 24 september 2024
Module 6: Data Preparation/ pre-processing 1, 8 en 15 oktober 2024
Module 7: Predictive Analysis/ forecasting 22 oktober, 5 en 12 november 2024
Module 8: Machine Learning 19, 26 november, 3 december 2024
Module 9: Afsluitende opdracht 10 december 2024, 7 en 21 januari 2025

Instroomniveau

De opleiding Data Science is speciaal ontwikkeld voor professionals. Om de opleiding succesvol af te sluiten, wordt van iedere deelnemer een bepaald kennisniveau verwacht. Voor de gehele opleiding gelden de volgende toelatingseisen:

  • Minimaal hbo werk- en denkniveau
  • Basiskennis wiskunde en statistiek
  • Basiskennis databases
  • Basiskennis ICT-systemen

*Programmeerervaring is niet vereist. Echter is programmeerervaring (bijvoorbeeld C/C++, Java, R en met name Python) wel een pré.

Diploma

Na het succesvol afsluiten van deze opleiding ontvangen deelnemers een diploma van IT Academy Noord-Nederland. De IT Academy is verbonden aan de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen.

Resultaat na afronding

Na afloop van de gehele opleiding zijn deelnemers in staat om aan de slag te gaan met het toepassen van Data Science binnen de eigen organisatie. 

Na afloop beschikken deelnemers over de volgende competenties: 

Databases: Ontwerpen, modelleren bouwen en bevragen van databases. 
Data Visualisation: Weergeven van informatie toegesneden op de doelgroep.
Descriptive Statistics: Toepassen van descriptieve statistiek op dataverzamelingen.
Data Mining: Het onderkennen van verschillende data mining concepten en fasen met focus op data analyse
Python: Programmeren in Python.
Data preparation/ pre processing: Het ontwikkelen van een pijplijn voor data preparatie en preprocessing.
Predictive Analysis/ Forecasting: Toepassen van inference (predictive) statistiek.
Machine Learning: Toepassen van Machine Learning.
Afsluitende opdracht: Uitvoeren van een Data Science project

Data Analyse

Het is ook mogelijk om alleen de eerste vier modules en afsluitende opdracht te volgen. Interesse? Klik dan hier

Data Science & Programming

Voor professionals die al ervaring hebben met het vakgebied Data Analyse bestaat de mogelijkheid om vanaf de module Python in te stromen. Interesse? Klik dan hier.

Data Science

Data Science

Kwaliteitsonderwijs

Om de kwaliteit van het opleidingsprogramma te borgen worden docenten en gastdocenten van gerenommeerde kennisinstellingen als de Hanzehogeschoool Groningen en Rijksuniversiteit Groningen ingezet. Echter worden er ook gastcolleges verzorgd door experts van andere kennisinstellingen en uit het werkveld om zo sterk mogelijk de link met de praktijk te leggen. Hieronder een aantal van de docenten die tijdens de vorige edities van deze opleiding colleges en gastcolleges hebben gegeven.

Docenten

Hoofddocent Talko Dijkhuis 
Talko Dijkhuis, MSc, is afgestudeerd bedrijfskundige en heeft 10 jaar in de ICT gewerkt, onder andere als Business Intelligence Consultant en als Oracle DBA-er. Talko Dijkhuis is verbonden geweest aan het lectoraat Business Intelligence van de Hanzehogeschool Groningen en heeft het uitstroomprofiel Business Intelligence opgezet en vormgegeven. Daarnaast heeft hij onderzoeken gedaan naar patronen van overstappers in de energie branche. Daarnaast is Talko PHD-kandidaat bij de Rijksuniversiteit Groningen op het gebied van Machine Learning en AI. 

George Azzopardi - Rijksuniversiteit Groningen 
George Azzopardi is assistant professor of computer science at the University of Groningen, the Netherlands. In 2013, he received PhD cum laude in computer science (pattern recognition) from the same University, and before that he received BSc (Hons) and MSc degrees in computer science from the Goldsmiths, and Queen Mary University of London, respectively. He is associate editor of a Q1 journal and his research interests include pattern recognition, machine learning, signal processing, medical image analysis, and information systems. Besides his academic experience, he has worked TNO as research scientist and currently holds a part-time position at KAIOS as senior data scientist.

Andrey Tsyganov - RUG 
Dr. Andrey Tsyganov promoveerde aan Moscow State University of Railway Engineering op het gebied van Information Technology. Deze titel verwierf hij nadat hij in Moscow zijn mastergraad in Informatica had gehaald. Daarna was hij o.a. geruime tijd werkzaam als Oracle Developer op CERN in Geneve, Zwitserland. De afgelopen vijf jaar is Dr. Tsyganov in dienst bij de Rijksuniversiteit Groningen waar hij Database Developer (DBA) is bij het Centrum voor Informatie Technologie (CIT).

Geert Vegter - Hanzehogeschool Groningen
Geert heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Geert is docent aan het Instituut voor Communicatie, Media & IT en werkzaam als projectleider ICT op het gebied van PowerBI binnen de Hanzehogeschool Groningen. Binnen de IT Academy Noord-Nederland is Geert betrokken als docent voor de module Data Visualisatie.

 

Robbert Kelder - Microsoft Cloud KPN ZM & InSpark
Robbert Kelder, MSc. is als Chief Technology Officer Microsoft Cloud bij KPN Zakelijke Markt en bij InSpark verantwoordelijk voor de technologische richting van haar dienstverlening op het gebied van Microsoft Cloud Technologie. InSpark is de Microsoft Partner in Nederland en heeft in 2019 de wereldwijde Microsoft Partner award op het gebied van Security ontvangen en in 2020 finalist geweest van de Wereldwijde Microsoft Partner Award op het gebied van Data & AI. InSpark is hiermee de Microsoft techologie incubator voor de KPN groep aangaande zakelijke dienstverlening.

Tsjerk Wassenaar - Hanzehogeschool & RUG 
Dr. Tsjerk Wassenaar is docent informatica en statistiek bij de opleiding Bioinformatica aan de Hanzehogeschool en is daarnaast verbonden aan de vakgroep moleculaire dynamica aan de Rijksuniversiteit Groningen, waar hij verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van wetenschappelijke software. Hij is afgestudeerd farmaceut en na zijn promotie in de computationele chemie betrokken geweest bij Europese projecten op het gebied van High-Performance en GRID computing. Binnen de Advanced Data Science leergang verzorgt hij de Python cursus.

Koen Konings - NORD Advocaten 
Een informatiemaatschappij vereist een informatierechtadvocaat. Dat is mr. Koen Konings. Internet, software, automatisering en verwerking van persoonsgegevens zijn dagelijkse kost voor iedere organisatie, zowel voor leveranciers als voor afnemers. Koen bestrijkt als advocaat al deze gebieden met zijn specialismen in IT-recht, privacy compliance en intellectueel eigendomsrecht. Daarnaast heeft hij jarenlange ervaring als docent IT-recht opgedaan bij de Rijksuniversiteit Groningen en weet hij op bevlogen wijze kennis met de praktijk te verbinden.

Immo Dijkma - Ontwerpfabriek 
Immo Dijkma, MSc heeft zijn mastergraad in Entrepreneurship Education & Training behaald aan de Universiteit van Aarhus en geeft al meer dan 15 jaar les op het gebied van entrepreneurial behaviour, creativity, innovation en HRM aan het Instituut voor Communicatie, Media & IT van de Hanzehogeschool Groningen. Tegenwoordig is hij ook betrokken bij de Hanze Ontwerpfabriek, kortgezegd een broedplaats voor nieuwe ideeën, maar ook een plek waar bestaande ideeën verder worden uitgewerkt en gevaloriseerd.

Andrej Zwitter - RUG 
Prof. dr. Andrej Zwitter holds the Chair of International Relations and Ethics at the Faculty of Law, the University of Groningen and he is the head of the Political Science Department. Zwitter is also an honorary senior research fellow at Liverpool Hope University. His research foci include ethics in international politics and law, Big Data ethics, state of emergency politics, as well as law and politics of humanitarian action. 
Zwitter will give a guest lecture on Big Data ethics in which he aims to draw a line between the use and misuse of data, leaving the participants with a better compass regarding using data ethically.  

Herbert Kruitbosch 
Herbert Kruitbosch haalde een MSc Intelligent Systems, een master van de RUG over machine learning, computer vision en kunstmatige intelligentie. Hij werkte aan commerciële data science projecten bij Target Holding en doet nu hetzelfde voor onderzoekers bij de RUG. Herbert programmeert het liefst computer vision en kunstmatige (diepe) neurale netwerken.

 

Lees meer over de andere docenten
"De opleiding Data Science is relevant, bondig, breed en goed toepasbaar in praktijk. Colleges en gastcollega’s zijn zeer interessant en nemen je mee in de belangrijkste vakgebieden van de data-analyse. "
Ronald van der Veen | Data Analist
Lees meer »
"De Data Science opleiding geeft een mooi totaalbeeld van de gehele 'data-keten'."
Erik Bloemsma | Senior modelleerder bij Gasunie
Lees meer »
"Het is belangrijk om niet stil te staan, maar te blijven ontwikkelen. Zowel voor mijn eigen werkplezier als voor mijn werkgever."
Janneke Arntzen | Adviseur Statistiek & Onderzoek bij Gemeente Leeuwarden
Lees meer »
"Data science is het beroep van de toekomst en data wordt met het jaar belangrijker. Algoritmes maken het leven van bedrijven makkelijker en zijn niet meer weg te denken uit veel bedrijfsprocessen."
Danny Brand | Analist Managementinformatie CJIB
Lees meer »

Inschrijven voor Data Science ?

  • Opleidingen en trainingen in Noord-Nederland: dichtbij en goed bereikbaar
  • Verbreed je netwerk en leer samen met medewerkers van andere organisaties
  • Kwaliteitsonderwijs met input uit gerenommeerde kennisinstellingen
Contactformulier