Blockchain en het disruptieve karakter

18-12-2018

Door: Herman Balsters, Northchain BV.

Dr. Herman Balsters van NorthChain BV. is docent van de Blockchain Basics training van IT Academy Noord-Nederland. Blockchain wordt gezien als een van de meest disruptieve innovaties van de afgelopen jaren. De training is ontwikkeld voor iedere professional die wil weten wat de toepassingsmogelijkheden van blockchain zijn en of blockchain interessant kan zijn voor de eigen organisatie. Dit leverde tijdens afgelopen edities deelnemers op met diverse achtergronden (overheid, zorg, advocatuur, kennisinstelling en het bedrijfsleven). “Juist vanwege de diversiteit was er veel discussie vanuit verschillende invalshoeken. Ook voor de docent best uitdagend en leerzaam”. Herman vertelt hieronder in het kort over het disruptieve karakter van de blockchain als technologie.  

Het disruptieve karakter

“Veel mensen denken dat het gaat om het disruptieve van de blockchain als technologie. Mijn eigen ervaring (als partner binnen een bedrijf dat blockchains bouwt voor allerlei bedrijven en organisaties) is dat het invoeren van blockchain binnen een organisatie dwingt tot het heroverwegen van het onderliggende bedrijfsproces. Een blockchain doet namelijk niets anders dan een bedrijfsproces implementeren, en wel zo dat de blockchain a) alle transacties binnen dat proces logt, en b) sturing geeft aan welke nieuwe transacties er op de blockchain mogen komen. Organisaties worden gedwongen het eigen bedrijfsproces te definiëren, en vervolgens mogelijk te herzien. Dit is voor een organisatie vaak nogal confronterend en een belangrijk bedrijfskundig aspect van de invoering van een blockchain.”

Maar als een bedrijf deze innovatie-handschoen opraapt, dan zijn de voordelen legio

“Bedrijfskundig gezien, moet het bedrijfsproces eerst in kaart worden gebracht, om het proces vervolgens op de bedrijfskundige inhoud te optimaliseren en te valideren. Het geoptimaliseerde en gevalideerde proces wordt vervolgens systematisch vertaald naar een blockchain. Mijn ervaring is dat juist deze werkwijze als nogal disruptief wordt ervaren door organisaties. Het vereist namelijk nogal wat van de cultuur van een organisatie om a) de eigen bedrijfsprocessen onder de loep te nemen, en b) de processen te willen veranderen naar meer gewenste processen, en c) durven om dit geoptimaliseerde proces te implementeren met een nieuwe technologie. Maar als een bedrijf deze innovatie-handschoen opraapt, dan zijn de voordelen legio: een fout-vrij (gevalideerd) bedrijfsproces geïmplementeerd als een blockchain met de log van hele historie van alle transacties opgeslagen op een transparante en veilige manier. Bovendien kan de blockchain ervoor waken dat er alleen correcte nieuwe transacties op de blockchain komen, hiermee een sturing gevend aan de algehele kwaliteit van het bedrijfsproces.”


dr. Herman Balsters
In het voorjaar van 2019 verzorgt Herman de derde editie van de Blockchain Basics training. Deze training is een oriëntatie op de Blockchain, waarin twee specifieke grote applicatiegebieden worden behandeld: crypto-munten en digitale overeenkomsten. Na het succesvol afsluiten van deze training ontvangen deelnemers een certificaat van IT Academy Noord-Nederland.

  • Deel