Een optimistisch plan voor een post-corona wereld

08-06-2020

Door: Robin van den Berg, IT Academy Noord-Nederland

'In tijden van onzekerheid moet je dieper graven voor houvast.' Aan deze uitspraak moet ik vaak denken tijdens de huidige Corona crisis. Waar ik deze uitspraak voor het eerst heb gelezen, weet ik niet precies meer. Volgens mij stond het ergens in de inleiding van een boekje Filosofie voor Managers uit de vorige eeuw, maar de uitspraak is de laatste tijd weer erg actueel. We worden momenteel geconfronteerd met veel onzekerheden over de toekomst, vaste waarden hebben plaatsgemaakt voor veranderingen. Ons leven is uit balans en juist in deze tijden zijn we op zoek naar kaders of een kompas dat ons de weg kan wijzen. Dat de toekomst onzeker is en niet kan worden voorspeld weten we dankzij de lessen Futures Literacy (ontwikkelt door UNESCO), maar het is wel plezierig dat er iemand is die de ontwikkelingen kan duiden en ons de weg kan wijzen naar een optimistisch wereldbeeld. Hierbij roepen we niet de hulp in van een trendwatcher of futuroloog, maar doen we wederom een beroep op Jo Caudron, met zijn boek De Wereld is Rond, de terechte winnaar van het managementboek van het jaar 2020.

Op 24 juni verzorgt Jo Caudron een webinar ter gelegenheid van de afsluiting van het eerste lustrum van IT Academy Noord-Nederland. Tijdens dit webinar spreekt Jo over een entry strategie voor het nieuwe normaal en presenteert hij een optimistisch plan voor een post-corona wereld. Jo Caudron is geen onbekende in Noord-Nederland. Hij was tijdens de viering van ons 5-jarig bestaan de keynote spreker. Tijdens zijn keynote van vorig jaar keek Jo aan de hand van zijn boek ‘De Wereld is Rond’ naar het jaar 2030. Door de Corona crisis lijken de perfecte stormen die Jo in zijn boek beschrijft op het vlak van mobiliteit, onderwijs en werken een enorme vlucht voorwaarts te maken en nemen veranderingen op deze gebieden geen 10 jaar in beslag, maar zien wij dat transformaties die normaal gesproken decennia in beslag nemen, zich binnen 10 weken voltrekken. Wordt in de media momenteel veel gesproken over een exit strategie uit de Corona crisis, Jo spreekt liever over een entry strategie voor het post corona tijdperk.

Jo schreef zijn eerste boek 10 jaar geleden. Het was een bescheiden introductie tot sociale media. Zijn volgende twee werken gingen over de transformatie van media. In het boek Media Morgen, beschreef hij in 2011 zijn toekomstbeeld op de verschillende media. Hoewel de klassieke mediabedrijven de boodschap grotendeels negeerden bleken veel van zijn voorspellingen profetisch te zijn.

Hoewel Jo in zijn laatste boek aangeeft dat de toekomst niet voorspelbaar is, hoogstens voorstelbaar, komen uitspraken als ‘grote werkgevers zetten ondertussen actief programma’s op om werknemers te overtuigen om niet meer naar kantoor te komen’ in het licht van de huidige situatie bijna profetisch over. De oplossing van ‘co-working spaces for the boring people’ die Jo Caudron in zijn boek beschrijft lijken na 3 maanden noodgedwongen thuiswerken eerder aanlokkelijk en realiseerbaar dan een utopisch vergezicht. In zijn boek schetst Jo een circulaire wereld vol Urban Villages met tienduizenden huizen, geïntegreerd met kantoren, maakbedrijven, restaurants, scholen en ontspanning en lokale co-working spaces. In de ronde wereld van Jo Caudron gaan studenten naar zogenaamde ‘co-studies’ in de regio, waar studenten vanuit verschillende studierichtingen en opleidingsniveaus samen studeren. Ook deze ontwikkeling lijkt een goede oplossing voor het ontlasten van de campussen in grote steden en een mogelijke oplossing voor het onderwijs in het ‘nieuwe normaal’ en het past ook nog eens in het gedachtengoed van de ‘Universiteit van het Noorden’.

Dat de boodschap van Jo niet aan actualiteit heeft ingeboet blijkt ook uit het oordeel van de jury van het managementboek van het jaar verkiezing: ‘Wij durven te stellen dat in de wereld van Jo Caudron een virus minder snel en gemakkelijk om zich heen kan grijpen. Dit is simpelweg omdat we dan al meer lokaal leven en ons minder verplaatsen, omdat wonen, werken, leren en ontspannen zich concentreren in kleinere gemeenschappen. Werken vanuit huis is dan al lang gewoon.’

Tijdens het webinar van 24 juni komt Jo met een optimistisch scenario, waarin hij ook aandacht zal besteden aan de specifieke situatie in Noord-Nederland. Een positieve toekomst is niet te voorspellen, maar als voldoende mensen erin geloven dan zou het wel eens realiteit kunnen worden. Dat is volgens mij iets waar wij met zijn allen in Noord-Nederland best warm voor willen lopen.

  • Lees meer over het webinar op 24 juni