Omscholing naar ICT sector in coronatijd in Groningen - Is de Noordelijke ICT Sector de ‘safe haven’ voor werkzoekenden?

25-08-2020

Door: Robin van den Berg, IT Academy Noord-Nederland

Voor hoger opgeleiden in Groningen en omgeving die door de coronacrisis hun werk zijn kwijt geraakt, of die nu lastig werk kunnen vinden, zijn er diverse omscholingsmogelijkheden. Dat het goed mogelijk is om vanuit een andere sector aan het werk te gaan in een ICT-beroep, dat bewijst het succes van het omscholingstraject “Make IT Work” van IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Daarover gaat onderstaande bijdrage van Robin van den Berg, directeur van de IT Academy Noord-Nederland.

De gevolgen van de coronacrisis zijn nog niet te overzien, maar dat de komende tijd grote verschuivingen gaan plaatsvinden op de arbeidsmarkt is evident. Landelijke initiatieven, zoals NL Leert Door en regionale initiatieven zoals de Scholingsalliantie Noord (www.scholingsalliantie.nl) bieden al een platform om de vraag en aanbod naar scholing bij elkaar te brengen, maar welke sector biedt in de huidige situatie een goede kans op werk? Om mensen richting te bieden in de zoektocht naar ander werk publiceerde het UWV afgelopen week voor het eerst sinds de uitbraak van de Corona crisis een overzicht van kansrijke en minder kansrijke beroepen.

Naast beroepen als hovenier, monteur zonnepanelen en verzorgende IG staan veel ICT-beroepen nog steeds in de actuele lijst van meest kansrijke beroepen. Volgens het UWV is er veel vraag naar de volgende beroepen:

  • BI-specialisten
  • Data-scientists (SQL, Python, R),
  • Datawarehouse ontwikkelaars
  • Programmeurs/developers specifieke talen (o.a. Java, C#)
  • Netwerkspecialisten technische infrastructuur,
  • Testdevelopers
  • Security specialisten ict

Ook in Noord-Nederland is het voor bedrijven lastig om geschikte kandidaten te vinden voor deze functies. Zo was volgens de regionale spanningsindicator van het UWV de arbeidsmarkt voor software- en applicatieontwikkelaars in het eerste kwartaal van 2020 nog steeds ‘zeer krap’ in Groningen.[1] De moeilijk vervulbare vacatures hebben vooral betrekking op hbo’ers en academici met up-to-date kennis.

Dat het goed mogelijk is om vanuit een andere sector aan het werk te gaan in een ICT-beroep bewijst het succes van het omscholingstraject Make IT Work van IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen. Make IT Work maakt het voor hoogopgeleiden zonder specifieke IT-achtergrond mogelijk zich te laten omscholen naar een IT-functie op hbo-niveau en direct in een baan van start te gaan. In september 2020 gaat alweer de vierde groep van start. De deelnemers aan Make IT Work krijgen eerst 5 maanden opleiding aangeboden en gaan dan voor minimaal 6 maanden aan de slag bij een werkgever in Noord-Nederland. Dat de vierde groep in september van start gaat, laat zien dat de Noordelijke werkgevers vertrouwen hebben in het concept en de kwaliteit van het omscholingstraject.

Kies je eigen werkgever

‘Er zijn zelfs kandidaten die bij meerdere werkgevers op de shortlist komen te staan en dus zelf kunnen kiezen bij welke werkgever ze aan de slag willen’, zegt Marion Koops, accountmanager Make IT Work. ‘Naast het feit dat wij erg talentvolle, loyale en gemotiveerde kandidaten hebben, hebben wij veel vrouwen in de klas zitten bij Make IT Work. Dit spreekt werkgevers aan die op zoek zijn naar meer variatie in hun ontwikkelteams of organisatie.’ Een leuke impressie van kandidaten van Make IT Work is hier te zien: https://www.youtube.com/watch?v=4byT8ulxn4Q

'Make IT Work'

Door de Corona crisis hebben de huidige deelnemers aan Make IT Work voornamelijk online les gekregen. De docenten van Make IT Work hebben hun didactiek aangepast aan de nieuwe situatie en de resultaten en het niveau van de ‘online’ groep is vergelijkbaar met het niveau van de eerdere groepen. Door het online lesgeven worden de deelnemers aan Make IT Work daarnaast optimaal voorbereid op het werken in het nieuwe normaal. De ontwikkeling van applicaties en het samenwerken in een team met behulp van Scrum? Tijdens de opleiding vindt dit vanaf de start van de opleiding allemaal online plaats.

Wel eerst online assessment

Hoewel de ICT Sector in Noord-Nederland veel kansen biedt voor mensen die zich willen laten omscholen, is werken als software engineer niet voor iedereen weg gelegd. Voordat je kunt starten met Make IT Work moeten kandidaten eerst deelnemen aan een online assessment. Tijdens de online assessment wordt gekeken of iemand de potentie en motivatie heeft om in de ICT Sector aan de slag te gaan. Aangezien Make IT Work een omscholingstraject is met baangarantie, bepalen de aangesloten werkgevers uiteindelijk of ze de deelnemers een contract aanbieden.

Vooropleiding

Op dit moment is Make IT Work, vanwege de vraag van de werkgevers, uitsluitend bestemd voor mensen met minimaal een hbo-diploma. Voor kandidaten die geen hbo-diploma hebben, maar wel in de ICT Sector aan het werk willen, heeft de IT Academy Noord-Nederland gelukkig een aantal interessante alternatieven. Voor iedereen die wil leren programmeren biedt de IT Academy bijvoorbeeld de geheel vernieuwde Leergang Programmeren.

Deze opleiding is zeer geschikt als verbreding en verdieping in het programmeren en tevens een mooie springplak voor een loopbaan in de ICT. Cursisten die aan de slag willen met data en Data Analist of Data Scientist willen worden kunnen deelnemen aan de Data Science opleiding van de IT Academy. IT-professionals die hun Security kennis willen bijspijkeren en hun medewerkers veilig vanuit huis willen laten werken, kunnen bij de IT Academy deelnemen aan de Leergang Cyber Security.