Subsidiemogelijkheden voor het volgen van een ICT-opleiding

08-03-2021

Door: Esther Terpstra, IT Academy Noord-Nederland

Juist nu, tijdens de coronacrisis, kunnen beschikbare opleidingsbudgetten of de kosten een drempel zijn om een opleiding te volgen. Subsidiemogelijkheden voor werkgevers en scholingsvouchers voor werkzoekenden kunnen hiervoor de oplossing zijn. IT Academy Noord-Nederland, onderdeel van de Hanzehogeschool Groningen, heeft verscheidene beschikbare scholingsbudgetten op een rijtje gezet van verschillende partijen. Deze mogelijkheden maken het financieel aantrekkelijk om een ICT-opleiding te volgen.  

Baankansen vergroten en positie op de arbeidsmarkt versterken

Technologische ontwikkelingen en digitalisering van de arbeidsmarkt hebben tot gevolg dat banen en taken veranderen. De behoefte aan ICT-specialisten groeit door en de vraag naar ICT-vaardigheden neemt in vrijwel alle beroepen toe. Door het volgen van een opleiding vergroten werkzoekenden hun baankansen en versterken professionals hun positie op de arbeidsmarkt. Het UWV laat zien welke beroepen goede baankansen bieden. Dat geeft richting aan mensen die op zoek moeten naar ander werk of willen nadenken over omscholing. De ICT-sector wordt door het UWV gekenmerkt als kansrijk, waarbij functies als Business Intelligence specialist, Data Analist, Programmeur, Systeemontwikkelaar en Securityspecialist onder kansrijke beroepen vallen. Door een beroep te doen op een van de beschikbare subsidiemogelijkheden wordt een opleiding volgen heel voordelig en in veel gevallen zelfs gratis. Hieronder volgt een opsomming van mogelijkheden die in ieder geval kunnen worden ingezet voor de opleidingen en leergangen van de IT Academy:

  • Persoonlijk scholingsbudget UWV – Voor werkzoekenden
  • Arbeidsmarktscholing Groningen – Voor werkgevers
  • Voucherregeling MKB Fryslân – Voor mkb-ondernemers
  • Omscholing naar krapteberoepen (binnenkort beschikbaar) – Voor werkgevers

Persoonlijk scholingsbudget UWV

Het UWV stelt een scholingsbudget beschikbaar voor diegene die specialist willen worden in een kansrijk beroep. In 2021 is het UWV Scholingsbudget verhoogd tot maximaal €5000,- (inclusief btw) per persoon. Voor dit bedrag kunnen deelnemers zich bij-of omscholen. Door het UWV worden enkele voorwaarden gesteld, zoals het ontvangen van een WW-uitkering. Voor de overige voorwaarden kunnen zij contact opnemen met de eigen adviseur. Voor verdere vragen omtrent de scholingsbudgetten in de IT-branche kan contact opgenomen worden met Regina van der Werf van het UWV.

Arbeidsmarktscholing Groningen

Speciaal voor werkgevers stelt Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) de subsidie Arbeidsmarkt Scholing Groningen beschikbaar. Het doel van SNN met deze subsidie is de Groningse arbeidsmarkt te versterken en het kennisniveau te vergroten. Bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties kunnen via de subsidie 70% van de scholingskosten vergoed krijgen tot een maximum van €4000,-. Aan deze regeling worden door SNN enkele voorwaarden gesteld. Voor meer informatie hierover wordt verwezen naar de website van SNN.


Voucherregeling MKB Fryslân

MKB-ondernemers in de provincie Fryslân kunnen gebruik maken van de voucherregeling MKB Fryslân. Deze subsidieregeling is voor ondernemers die willen innoveren, ontwikkelen en/of leven lang willen leren. De provincie probeert door deze regeling bij te dragen aan het versterken van het Friese mkb. De regeling wordt uitgevoerd door SNN en de maximale subsidie bedraagt 50% van de subsidiabele kosten. Voor scholingsactiviteiten bedraagt de subsidie een maximum van €5000,-, met een minimale subsidie van €500. Voor meer informatie over het ontvangen van deze voucher wordt er verwezen naar de website van SNN.


Omscholing naar krapteberoepen (binnenkort beschikbaar)

Vanuit het ministerie van Economische Zaken wordt in maart 2021 een nieuwe regeling uitgebracht waarmee werkgevers in de techniek en ICT-branche een subsidie kunnen aanvragen van €3750,- als zij een nieuwe medewerker in dienst nemen. Details over deze nieuwe regeling volgen binnenkort via de website van de IT Academy.


Volgen van een opleiding bij de IT Academy

Het volgen van een opleiding kan een mooie springplank zijn voor een loopbaan in de ICT.  Opleidingen als Data Analyse, Programmeren, Functioneel Beheer en Informatiebeveiliging van de IT Academy zijn uitermate geschikt voor een van bovenstaande regelingen. De IT Academy gaat graag met potentiële deelnemers in gesprek om te kijken welke opleiding geschikt is. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.